Κάθε Χριστούγεννα οι αναμνήσεις των ανθρώπων από την παιδική τους ηλικία , η συνάντηση με τα αγαπημένα άτομα , ο γιορτινός στολισμός , οι μελωδίες , ακόμα και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φαγητά του κάθε τόπου φτιάχνουν την διάθεση των περισσότερων ανθρώπων , ενώ παντού αντικρίζεις χαρά και χαμόγελα.

Ποια είναι όμως η ψυχολογική εξήγηση για όλα τα παραπάνω;

Αρχικά , το υποσυνείδητο λειτουργεί στο έπακρον αυτή την περίοδο του χρόνου , καθώς όλοι έχουμε αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα απ΄ όταν ήμασταν ακόμη παιδιά. Τα έθιμα και οι παραδόσεις που είχε θεσπίσει και ακολουθούσε η κάθε οικογένεια , η χαρά και η προσδοκία για τα δώρα που περιμέναμε ως παιδιά όλα αυτά τα τηρούνται και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του ατόμου δημιουργώντας του χαρά και νοσταλγία  . Λόγω της νοσταλγίας, μας έρχονται στο νου ακριβώς οι χαρμόσυνες και καλές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και έτσι δημιουργείται ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και  ανυπομονησίας. Είναι πολύ συχνό , από την νοσταλγία σχεδόν όλοι μας να νιώθουμε την ανάγκη να στολίζουμε από πολύ νωρίς αλλά και να θέλουμε να βλέπουμε δώρα στο δέντρο από κάτω την πρωτοχρονιά , όπως ακριβώς περιμέναμε τον Άγιο Βασίλη .

Ένας ακόμη παράγοντας , που ενισχύει θετικά την ψυχολογία , την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου  ,είναι η ανταλλαγή των δώρων. Όταν δωρίζει κανείς ένα δώρο σε κάποιον νιώθει περισσότερο χαρούμενος , πιο κοινωνικός αλλά και πολύ ικανοποιημένος γνωρίζοντας πως πρόσφερε  χαρά και αγάπη στο αγαπημένο του πρόσωπο. Από την άλλη,όταν μας δωρίζουν κάτι νιώθουμε αγαπητοί και σημαντικοί για το πρόσωπο που μας έκανε το δώρο.

Τέλος τα Χριστούγεννα , προσφέρουν ένα αίσθημα μαγείας που όλοι μας αγαπάμε , από τον Άγιο Βασίλη που όλοι μας  χαιρόμαστε με το άκουσμα του , παρόλο που γνωρίζουμε, ότι πρόκειται για μύθο , μέχρι την μαγεία που είναι άφθονη από τους ΄΄μαγικούς΄΄ στολισμούς  ,τα ηχητικά ακούσματα και όλη την γιορτινή ατμόσφαιρα , που υπάρχει και μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους!!

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *