Οι δυσκολίες που μια γυναίκα αντιμετωπίζει κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι λίγες και συνεπώς δεν πρέπει να λογίζονται ως απλές, θεωρόντας πως είναι απόρροια του άγχους, των ορμονών κλπ, αφού πολλές φορές σημαντικές διαταραχές υγείας υποβόσκουν.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της κύησης ή την περίοδο της λοχείας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα ενός τέτοιου προβλήματος , όμως αν τελικά αντιμετωπιστούν, μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ η λειτουργικότητα των γυναικώ συνεπώς και η ανάπτυξη των παιδιών τους.

Οι περιγεννητικές ψυχικές ασθένειες είναι μια σημαντική επιπλοκή της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την επιλόχεια ψύχωση, που συνήθως κάνει την εμφανισή της ως διπολική διαταραχή.

Μια τέτοια περιγεννητική ψυχική ασθένεια δεν μπορεί κανείς να την θεωρήσει φυσιολογική. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο και μπορεί να προκαλέσει μείωση στην ποιότητα ζωής της.

Το 80% των γυναικών παρουσιάζει μια μικρή διαταραχή συμπεριφοράς μετά τον τοκετό, η οποία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική έως ένα σημείο εξαιτίας των άμεσων αλλαγών που βιώνει. Βάσει μιας εκτίμησης, το 50-80% των γυναικών βιώνουν επιλόχεια μελαγχολία τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και μόνιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν απο 24 ώρες έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Μερικά απ’ τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • κόπωση
  • ζαλάδα
  • αδυναμία
  • μείωση ή αύξηση βάρους
  • σκέψεις θανάτου ή πρόκληση βλάβης στο μωρό
  • έντονη ανησυχία ή άγχος

Η επιλόχειος κατάθλιψη δυστυχώς, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αλλά πολλές φορές παραβλέπονται, αφού τα συμπτώματά της αποδίδονται σε ορμονικές διαταρχές με αποτέλεσμα η γυναικά να μην μπει στην διαδικασία διάγνωσης.

Οι εμπειρίες και η περίοδος της εγκυμοσύνης για κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές. Αν η προσαρμογή μετά τη γέννα μοιάζει πολύ δύσκολη, αν παρατηρείται μεγάλη αλλαγή στη λειτουργικότητα της μητέρας, αν υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες διάθεσης, θα άξιζε να αναζητηθεί η βοήθεια ειδικού. Αυτό θα συμβάλλει όχι μόνο στην ευημερία της γυναίκας αλλά ολόκληρης της οικογένειας.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *