Όλοι οι άνθρωποι ονειροπολούν και μάλιστα αρκετά . Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ξοδεύουμε περίπου το 30% – 50% του χρόνου μας σε ονειροπολήσεις. Τι ακριβώς είναι όμως η ονειροπόληση;

Η ονειροπόληση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πνευματική δραστηριότητα κατά την οποία το μυαλό αποκόβεται από την πραγματικότητα και τα εξωτερικά ερεθίσματα και η φαντασία κυριαρχεί. Τις στιγμές που το μυαλό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση,  παρασύρεται. Και αντίθετα με όσα μπορεί να γνωρίζατε από τα παιδικά σας χρόνια, η ονειροπόληση τελικά είναι πολύ χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, η ονειροπόληση τελικά συμβάλει στη μείωση του στρες.

Όταν αποκόβεστε από τον «εξωτερικό» κόσμο, επιτρέπετε στις σκέψεις σας να ρέουν αβίαστα. Αυτό ενισχύει όχι μόνο την χαλάρωση αλλά και την ανασκόπηση του πνευματικού και ψυχικού σας κόσμο. Όταν οι σκέψεις σας ρέουν έτσι, η κατάσταση αυτή ονομάζεται άλφα κυμάτων. Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση είστε ήρεμοι και δεν σκέφτεστε βεβιασμένα.

Τα διαλείμματα ονειροπόλησης δεν είναι απλώς διασκεδαστικά, είναι απαραίτητα για εσάς. Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να διατηρήσει την εστίαση και την παραγωγικότητά του ασταμάτητα. Η καλή υγεία του εγκεφάλου απαιτεί ορισμένες περιόδους χαλάρωσης.

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει σε άσχετα και ευχάριστα θέματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχαστείτε από τις ανησυχητικές περιστάσεις.

Το να έχετε στη διάθεσή σας ένα εργαλείο όπως η ονειροπόληση είναι χρήσιμο ειδικά όταν αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις. Σημαντική είναι όμως η αποφυγή του στρες. Εάν νιώθετε ότι αγχώνεστε όλο και περισσότερο, μπορείτε να στραφείτε στην ονειροπόληση και στα παρακάτω βήματα:

  1. Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε μακριά από το γραφείο σας ή τυχόν περισπασμούς.
  2. Στη συνέχεια, εισπνεύστε βαθιά. Στη συνέχεια εκπνεύστε αργά. Επαναλάβετε.
  3. Τέλος, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο που έχει νόημα για εσάς.

Ίσως φανταστείτε τον εαυτό σας στο αγαπημένο σας μέρος, π.χ. να κάνετε πεζοπορία στο δάσος. Ή μπορεί να σκεφτείτε αυτό το νέο αυτοκίνητο που θα θέλατε να αγοράσετε. Τι χρώμα θα ήταν; Τι χαρακτηριστικά θα είχε;

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, «Η περιπλάνηση του μυαλού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους». Όπως ο διαλογισμός ή οι χαλαρωτικές δραστηριότητες, η ονειροπόληση λειτουργεί ως φυσική λύση για να ανακουφιστεί κανείς από το στρες.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *