Ως άνθρωποι, όλοι βιώνουμε καθημερινά συναισθήματα τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα. Υπάρχουν φορές όμως, που τα συναισθήματά μας ξεφεύγουν και εμείς οι ίδιοι αδυνατούμε να τα “ρυθμίσουμε”.

Ρύθμιση των συναισθημάτων

“Ρύθμιση των συνααισθημάτων” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείτε, ώστε να περιγράψει τους τρόπους που μπορούν να ελεγχθούν τα συναισθήματα, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Μέσω διαφόρων στρατηγικών επιτυγχάνεται ο έλεγχος των συναισθημάτων.

Τις περισσότερες φορές, άνθρωποι που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους τείνουν να υπεραναλύουν ένα γεγονός ή ένα ζήματα ,προκειμένου να βρεθεί λύση ή τουλάχιστον η πηγή τους. Η υπερανάλυση δεν επιτρέπει θετικές σκέψεις, αφού το μυαλό σου βρίσκεται μόνιμα σε “αναζήτηση”. Εδώ γίνεται λόγος για την μηρυκαστική σκέψη, όπως ονομάζεται.

Αρνητικές συνέπειες της υπερανάλυσης:

  • Αδυναμία λήψης αποφάσεων
  • Απομάκρυνση απο οικεία πρόσωπα
  • Διάσπαση προσοχής
  • Αίσθημα άγχους
  • Αίσθημα κούρασης

 

Έπειτα απο την διεξαγωγή ορισμένων ερευνών, ερευνητές υποστηρίζουν πως άνθρωποι συναισθηματικά ευφυείς είναι περισσότερο ικανοί στην επεξεργασία και την διαχείριση συναισθημάτων κι έτσι προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε νέες συνθήκες. 

Πως θα σταματήσετε να υπεραναλύετε;

  • Συζητήστε το θέμα που σας απασχολεί.

Αντί να προσπαθείς μόνη σου να εξάγεις συμπεράσματα, συζήτησε αυτό που σε απασχολεί. Ρώτα και άκου. Συμβουλεύσου όμως το σωστό άτομο, την στιγμή που πρέπει.

  • Δώσε προσοχή σε κάτι άλλο.

Σημαντικές μελέτες έδειξαν ότι η απόσπαση προσοχής, μειώνει το άγχος και κατ’ επέκταση συμβάλει στην ρύθμιση του συναισθήματος. Η εκούσια ενασχόληση με άλλες ασχολίες, μακριά από δυσάρεστα συναισθήματα βελτιώνει την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, κάνοντάς το να βιώνει θετικά συναισθήματα.

  • Κάνε ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σου.

Προσπάθησε να απαντήσεις εσύ σε ερωτήσεις που σε απασχολούν. Αναζήτησε τα οφέλη της υπερανάλυσης και δώσε ειλικρινείς απαντήσεις στον εαυτό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει πραγματικά να σταματήσεις να υπεραναλύεις καταστάσεις.

  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας.

Αποδεχτείτε τα συναισθήμα που βιώνετε σε μια χρονική περίοδο και μην προσπαθείτε μόνιμα να βρείτε διεξόδους να “βγείτε” απο το συναισθηματικό αδιέξοδο που τυχόν να νιώθετε. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση μελλοντικών στρεσογόνων καταστάσεων.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *