Τα χρώματα επιδρούν στην βαθια στην ψυχολογία μας, αφού κάθε χρώμα έχει τη δική του ερμηνεία και επιδρά με έναν μοναδικό τρόπο στον εγκέφαλο και στα συναισθήματά μας.

Τα χρώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα συναισθήματά μας και κατ’ επέκταση με την ψυχολογία μας. Εκτός του γεγονότος ότι συμβολίζουν ορισμένα συναισθήματα, αλλά τα προκαλούν κι ολας. Ευρήματα μιας έρευνας έδειξαν ότι το κόκκινο χρώμα ανεβάζει τους παλμούς κι έτσι έχουμε έκρηξη της αδρεναλίνης.

Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον διαχωρισμό των χρωμάτων σε “θερμά” και “ψυχρά”. Τα πρώτα – το κόκκινο και το κίτρινο- μπορούν να προκαλέσουν είτε άνεση και θαλπωρή έως και θυμό. Αντιθέτως, τα ψυχρά χρώματα -πράσινο και μπλε- προκαλούν ηρεμία.

Σε όλο μας το σώμα υπάρχουν φωτο-υποδοχείς, οι οποίοι έχουν διαφορετική χημική σύσταση που ενεργοποιούνται και αντιδρούν στην έκθεση της ακτινοβολίας ενός ή περισσότερων χρωμάτων.

Η χρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στην καθημερινότητα. Η εφαρμογή της γίνεται σε απλά πράγματα. Για παράδειγμα, το βάψιμο ενός δωματίου τις περισσότερες φορές γίνεται με την επιλογή συγκεκριμένων χρωμάτων. Θεωρείται ιδιαίτερο χρήσιμο να γνωρίζετε την ερμηνεία της κάθε απόχρωσης, αφού θα αντικρίζετε το χρώμα αυτό καθημερινά στον χώρο σας.

Ερμηνεία χρωμάτων:

Κόκκινο: Χρώμα της δράσης. Σχετίζεται με την ενεργητικότητα, το ενδιαφέρον για τη ζωή, τη σεξουαλικότητα και την ευτυχία.Θεωρείται το χρώμα της φωτιάς. Δεν είναι τυχαίο που ο θυμός αναπαρίσταται με κόκκινο χρώμα.

Πορφυρό: Ιερατικό και βασιλικό χρώμα. Κρύβει ένα μυστήριο αλλά δηλώνει την αλήθεια και τις καλλιτεχνικές τάσεις.

Ροζ: Εκπροσωπεί τη θηλυκότητα, παιδικότητα, αθωότητα. Όσοι το αποφεύγουν δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα αγάπης και ρομαντισμού. Συμβολίζει την φιλιά και σύμφωνα με κάποιους συγγραφείς ” είναι σχεδόν αδύνατον να τσακωθείς μέσα σε ένα ροζ δωμάτιο”, επισημαίνουν χαριτολογώντας.

Πορτοκαλί: Υποδηλώνει την ισορροπία, την φαντασία και την έννοια της ιδέας γενικότερα. Διεγείρει την δημιουργικότητα , την απόλαυση, την κοινωνικότητα.

Κίτρινο: Χρώμα φωτεινό, συμβολίζει την ευτυχία, την περιέργεια και την καθαρότητα των συναισθημάτων. Η νεότητα και χαρά υποδηλώνονται επίσης.

Πράσινο: Δηλώνει την ελπίδα, την χαρά και την αρμονία. Γενικότερα συμβολίζει τη φύση, την ανάπτυξη, την συμφιλίωση, την συνεργασία.

Καφέ: Υποδηλώνει ευσυνηδεισία και εξυπνάδα. Αξιοπιστία και παρόρμηση.

Μπλε: Χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη. Υποδηλώνει την ηθική και την τιμιότητα.

Λευκό: Αντιπροσωπεύει την αρμονία, την αθωότητα και την αλήθεια.

Μαύρο: Αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα την άρνηση στο χώρο των χρωμάτων. Συμβολίζει το κακό, το πένθος, την θλίψη, την καταστροφή, την φθορά και την απελπισία.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *