Καθώς η εξάπλωση της πανδημίας εξακολουθεί να αυξάνεται οδηγώντας σε συνεχόμενα και μακράς διαρκείας lockdowns, εκατομμύρια θάνατοι, οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα στην ψυχική υγεία εμφανίζονται στο προσκήνιο. Παγκόσμιες έρευνες διαβεβαιώνουν πως οι επιπτώσεις που ολόκληρη η πανδημία έχει επιφέρει, θα διαρκέσουν και για πολύ καιρό ακόμη μετά τη λήξη της.

Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού

Τόσο ο φόβος της μόλυνσης, όσο και η απομόνωση έχουν επηρεάσει την ψυχολογία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Βάσει επιστημόνων, η μοναξιά επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία του ατόμου αλλά και τη σωματική και καταλήγει μακροχρόνια να έχει παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας. Τα αυξημένα επίπεδα του στρες, το άγχος και η κατάθλιψη είναι μερικές από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο, μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε μειωμένο προσδόκιμο όριο ζωής.

Η βαρετή καθημερινότητα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο αποκλεισμός από αγαπημένα πρόσωπα, η αβεβαιότητα για την εξάπλωση του ιού, η καθιστική ζωή και η έλλειψη ελευθερίας αποτελούν τα κύρια αίτια κατάθλιψης, ακόμη και αυτοκτονιών που έχουν σημειωθεί κατά την περίοδο αυτή.

Οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω αναγκαίου κλείσιμου επιχειρήσεων και ξαφνικών απολύσεων, έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο άγχος,κατάθλιψη και αγανάκτηση στον κόσμο, αναγκάζοντας πολλούς να οδηγηθούν ακόμη και στη βία προκειμένου να επιβιώσουν.

Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο χεριών και η απόσταση μεταξύ των ατόμων, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση αρρωστοφοβίας σε υπερβολικό βαθμό, που ενδεχομένως δύσκολα καταπολεμηθεί μελλοντικά.

‘Ολες οι επιπτώσεις της πανδημίας χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και είναι σημαντικό ιδίως για τις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες ατόμων να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια, όταν μόνοι τους φαίνεται να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *