H κάθε κοινωνία έχει και θα εξακολουθεί να έχει κάποια στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα. Αρχικά, στερεότυπα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες συναντά κανείς σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής όπως και στον επαγγελματικό τομέα .
Μία θεωρία που αναφέρεται σε αυτά είναι αυτή της γυάλινης οροφής , έχει να κάνει ακριβώς με αυτά τα στερεότυπα , δηλαδή την ανύψωση της γυναίκας χωρίς, όμως ευνοϊκές συνθήκες όσο αυτές του άνδρα σε μία πολύ υψηλόβαθμη θέση , συσχετίζεται με έναν ΄΄τελικό φραγμό΄΄. Στηριζόμενα σε μία έρευνα στις ΗΠΑ το 2006 , διαφαίνεται , ότι ο 37% από τις διοικητικές θέσεις απευθύνεται και κατέχουν οι γυναίκες , παρόλα αυτά , μόνο ο αριθμός των 5% είχαν λάβει ανώτερες θέσεις και μόνο το 1% ήταν διευθύνοντες σύμβουλοι. Παρότι , η θεωρία της γυάλινης οροφής είναι υπαρκτή , και μπορεί κανείς να την κατανοήσει δεν είναι και ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος , στον επαγγελματικό τομέα για την στελέχωση και τα επαγγελματικά στερεότυπα .
Επιπλέον , στον επαγγελματικό τομέα , όλο και λιγότερες γυναίκες παίρνουν το θάρρος να ανελιχθούν , καθώς απουσιάζει το βασικότερο , το οποίο είναι η πίστη σε αυτές αλλά , η απουσία κινήτρων και η πίστη στον εαυτό τους. Αυτά , ίσως προήλθαν από τον τοκενισμό , με τον όρο τοκενισμό , εννοείται ότι κάποια άτομα από κάποιες ΄΄μειονεκτικές ΄΄ και ΄΄ευάλωτες ΄΄ ομάδες , δεν είναι σε θέση να εισέλθουν , στην περίπτωση αυτή σε μία θέση κύρους στον επαγγελματικό τομέα , καθώς σε προηγούμενο χρόνο δεν τους δέχονταν και έτσι γίνεται η αποθάρρυνση , στο σημείο εδώ των γυναικών . Αδιαμφισβήτητα το άτομο νιώθει , ότι υστερεί και μειονεκτικά ενώ , λόγω των ψυχολογικών θεμάτων , αμφισβήτησης , που μπορεί να προκληθούν , ίσως δεν προσπαθήσει για κάποια καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη.
Ακόμη , ένας λόγος καθορίζεται το ποσοστό σεβασμού των δύο φύλων. Γι΄ ακόμα μία φορά , θα εμφανιστεί μία έρευνα του 2001 , όπου επιτέλεσε ο Jackson και κάποιοι ακόμη μαζί του . Αυτή , η μελέτη αυτή την φορά έγινε με ερωτηματολόγια και συμμετείχαν και τα δύο φύλα , και αφορούσε , τον σεβασμό μεταξύ των δύο φύλων και
τι σημασία έχει για υψηλόβαθμες θέσεις , αλλά και έγραφαν και για τις διαφορές , ότι αυτοί πίστευαν ανάμεσα σε άνδρες γυναίκες. Και αυτή , την φορά τα αποτελέσματα ήταν υπέρ των αντρών. Άλλο ένα χαρακτηριστικό , είναι , ότι , οι γυναίκες , όπως , υποστηρίζεται το 1969 από την Horner , παρότι μπορούν να είναι εξαιρετικά ευφυής και επιτυχημένες , νιώθουν αβεβαιότητα και φόβο . Προέρχεται , από μία ξεχωριστή έρευνα , έδωσε σε ενενήντα διαφορετικές γυναίκες την ίδια ιστορία με το ίδιο ξεκίνημα και θα έπρεπε να συμπληρώσει ο κάθε ένας ξεχωριστά ένα δικό του τέλος. Όταν , τις διάβασε , στο τέλος κατάλαβε, ότι , οι 59 ιστορίες διέθεταν , φόβο , αμφισβήτηση και άγχος ακόμα και απόρριψη για το γυναικείο φύλο , για την θέση μίας γιατρού που ανέφερε η ιστορία. Πολλές , ήταν αυτές που θεωρούσαν ότι δεν είναι γυναικεία θέση , άλλες ότι δεν άρμοζε σε μία γυναίκα , ότι την επέλεξε την εργασία αυτή κατά τύχη και διάφορα άλλα τέτοια , με όλες το ίδιο τέλος το άγχος προς την απόρριψη και την επιτυχία. Όμως , η έρευνα επαναλήφθηκε , αυτή την φορά σε 88 άνδρες φοιτητές , με κεντρικό ήρωα κάποιον γιατρό τον John , η διαφορά ανάμεσα στις δύο έρευνες είναι εμφανής , εδώ μόνο 8 άνδρες φάνηκε να έχουν άγχος και φόβο για την επαγγελματική πορεία και την επιτυχία. Λίγα χρόνια μετά , στο Μεξικό , το 1974 , ο Peck , έδωσε σε φοιτητές και των δύοφύλων ερωτηματολόγια , τα οποία περιείχαν , από 15 ηθικές αξίες, σχετικά όλες οι αξίες κατείχαν την ίδια αρίθμηση , εκτός από αυτή που αφορούσε την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία , όπου εκεί οι γυναίκες πάλι , ήταν σε χαμηλότερη θέση από τους άνδρες.