Μέσα σε μια σκληρή επικαιρότητα υπάρχουν οι άνθρωποι που αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα και άλλοι που αναζητούν όσο περισσότερες πληροφοριές μπορούν για άσχημες ειδήσεις. 

Έστω μια φορά θα έχετε πιάσει και εσείς τον εαυτό σας να αναζητά λεπτομέρειες για εξελίξεις σε θέματα που σας απασχολούν, για εξελίξεις σε θέματα που σας απασχολούν μέσω της ανάγνωσης άρθρων κυρίως διαδυκτιακά.

Η πανδημία οδήγησε σε κοινωνική απομόνωση και ο απεριόριστος χρόνος στο σπίτι μας έδωσαν την ευκαιρία για “σκρολάρισμα”. Πολλές φορές πριν τον ύπνο ή με τον πρωινό καφέ, πληροφορούμαστε για την επικαιρότητα ή ακόμη αναζητούμε τις πιο πρόσφατες ειδήσεις για διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, άρθρα σχετικά με τον θανατηφόρο ιό, την καταστροφή του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση σχετικά με δυσάρεστα θέματα, το οποίο ναι μεν θεωρείται φυσιολογικό αλλά πόσο φυσιολογικό είναι αυτά τα γεγονότα να μας δημιουργούν φόβο και πανικό;

Η λέξη “doomscrolling” βρίσκεται στην πρώτη λίστα ως “λέξη που παρακολουθούμε” ή “λέξη που δημιουργήθηκε μέσω κορωνοϊού” και έχει την έννοια της μόνιμης αναζήτησης κακών και δυσάρεστων ειδήσεων, που μας προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Γιατί ελκόμαστε στην αναζήτηση άσχημων ειδήσεων;

Αυτή η συνήθεια του “σκρόλινγκ” κακών ειδήσεων αποδίδεται, σύμφωνα με ψυχολόγους, στο ένστικτο της επιβίωσης. Ελκόμαστε από το κακό, το αρνητικό, το επικύνδυνο κι έτσι μαθαίνουμε και αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης.

Μέσω του “doomscrolling” δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα δυσάρεστα γεγονότα παρά μόνο να κατευθυνθούμε σε μονοπάτια άγχους και συνεπώς κατάθλιψης. Η διαύγεια μας μειώνεται και η αυτοματοποιημένη αυτή συμπεριφορά μας παρασύρει, κάτι που δεν πρόκειται να βελτιώσει τον κόσμο. Η μόνιμη και χαοτική αναζήτηση αρνητικών ειδήσεων μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων.

Αρχίστε να αναζητάτε ειδήσεις θετικού περιεχομένου ή ακόμη καλύτερα απομακρυνθείτε απο τις οθόνες και βρείτε καλύτερα πράγματα να περάσετε την ημέρα σας. Αυτό θα βοηθήσει στην καθαρότητα του μυαλό και ως επί των πλείστων θα αντιμετωπίσετε θέματα που τυχόν να βιώνετε την δύσκολη αυτή περίοδο.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *