Τι είναι το gaslighting;

Το gaslighting είναι μια ύπουλη μορφή χειραγώγησης, που περιλαμβάνει όλες τις μορφές ενός ψυχολογικού πολέμου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 απο έναν ανθρωπολόγο και έπειτα απο διάφορους ειδικούς ψυχικής υγείας. Στην προκειμένη περίπτωση, το άτομο που προκαλεί τον ψυχολογικό πόλεμο (θύτης) βασανίζει το άλλο άτομο. (θύμα). Ο πρώτος κάνει το θύμα να αμφισβητεί για τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές.

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είστε θύμα gaslighting και να μην το έχετε αντιληφθεί. Είναι μια κακοποιητική σχέση, η οποία σίγουρα σας φθείρει. Μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση και όχι απαραίτητα μεταξύ ερωτικών συντρόφων.

Το gaslighting γίνεται απο άτομα που αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Βάζουν μπροστά τους τα δύσκολα συναισθήματα, που αυτοί βιώνουν και τις αρνητικές τους συμπεριφορές στους άλλους ώστε να μη χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με αυτά και να τα διαχειριστούν. Με τον τρόπο αυτό έχουν την δύναμη στην σχέση τους.

Ακόμη, το gaslighting έχει ένα συγκεκριμένο και σταθερό μοτίβο συμπεριφοράς. Φανερώνεται με συγκεκριμένες εκφράσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν κάποιος χρησιμοποιήσει αυτές, προσπαθεί να χειραγωγήσει τον άλλον.

Αντιμετώπιση:

  • μην δέχεσαι χωρίς επεξεργασία τα λόγια του άλλου
  • ζήτα μια τρίτη γνώμη
  • άκου το υποσυνείδητό σου
  • μην χάνεις την αυτοεκτίμησή σου

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *