Όλοι εάν όχι συνέχεια , κάποια φορά έχουμε χαρακτηρίσει κάποιον ή ακόμα και τον εαυτό μας κάπως , δηλαδή χρησιμοποιήσαμε μία ΄΄ταμπέλα΄΄.  Τι μπορεί να συμβεί όμως σε ένα άτομο όταν βάζει μία ταμπέλα στον εαυτό του ,είτε ο ίδιος είτε οι γύρω του και την πιστεύει;

Το να αυτοχαρακτηρίζεται κανείς και να μένει πιστός σε αυτή την ταμπέλα , οδηγεί το άτομο σε έναν φαύλο κύκλο κάποιων αναπόφευκτων  συνεπειών , όπως να απορρίπτει τα πράγματα που πραγματικά έχουν αξία , να αποπροσανατολίζεται , να απομακρύνεται από τους ανθρώπους γύρω του και γενικότερα να χάνει την ταυτότητα του. Εκτός από αυτό , με το να βάζουμε ταμπέλες στους γύρω μας , δημιουργεί έναν ψεύτικο κόσμο στο μυαλό μας χωρίς να είμαστε ικανοί να διακρίνουμε την πραγματικότητα.

Ακόμη ένα αρνητικό χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι , ότι νομίζουν ότι θα έπρεπε να είναι αλλιώς απ΄ότι είναι , έχοντας φτιάξει μία ψεύτικη στο μυαλό τους εικόνα για τον εαυτό τους και αυτό ασκεί μία ψυχολογική ένταση και άγχος στο άτομο , όταν καταλαβαίνει ότι είναι διαφορετικό απ΄ότι το είχε πλάσει στο μυαλό του και ακολουθούν αρνητικές σκέψεις συμπεριφορές και πράξεις. Κρίνεται ,λοιπόν , όλα αυτά να τα καταλάβει κανείς έγκαιρα και έγκυρα , ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών , όπου θα δυσκολέψει την ζωή του ατόμου.

Η αυτεπίγνωση , είναι ένας τρόπος για το άτομο που καταλαβαίνει ότι έχει θέσει μία ταμπέλα για τον εαυτό του , αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό να αρχίσει να την καταρρίπτει , ώστε να μην ακολουθήσουν τα παραπάνω συμπτώματα. Μόνο με την αυτεπίγνωση και την αποδοχή του εαυτού του κανείς θα μπορέσει να καταλάβει εάν έχει δώσει στον εαυτό του , μία ταμπέλα που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται σε αυτό αλλά και σιγά σιγά τον οδηγεί προς καταστροφικές ,χωρίς γυρισμό καταστάσεις.

Πρέπει να τονιστεί , ότι οι ΄΄ταμπέλες΄΄ στον εαυτό μας μπαίνουν άθελα μας , όμως στους γύρω μας όχι. Είναι καιρός ,λοιπόν , να καταρρίψουμε τις ταμπέλες μας , όπου δεν είναι ούτε εύκολη ,ούτε απλή διαδικασία αλλά με επιμονή  και υπομονή είναι εφικτό . Ας μην ξεχνάμε κανείς δεν είναι μόνος και δεν είναι αργά να μιλήσει στα αγαπημένα πρόσωπα ή σε έναν ειδικό θεραπευτή και να αρχίσει να ζει όπως πραγματικά του αναλογεί.

Share:

author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *