Ο Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ διατύπωσε την θεωρία του μαύρου κύκνου μέσα από τα βιβλία του: Στην πλάνη του τυχαίου (2004) και Ο Μαύρος Κύκνος (2007 & επανέκδοση με προσθήκες το 2010) , όπου μιλάει για τις άσχημες καταστάσεις και εμπειρίες που δεν είναι εφικτό να τις προβλέψει κανείς με ότι έχει να κάνει με την ζωή μας νωρίτερα. Η θεωρία αυτή είναι υπαρκτή χάρη σε μία πραγματική ιστορία , η οποία άλλαξε τα πράγματα  σχετικά με το τι πίστευαν οι ορνιθολόγοι μέχρι τότε . Νόμιζαν , ότι υπάρχουν μόνο λευκοί κύκνοι, έως ότου εμφανίστηκε ένας μαύρος στην  Αυστραλία . Η αλήθεια στον κόσμο γύρω μας , έχει παντού μαύρους κύκνους , δηλαδή γεγονότα , τα οποία κανείς δε μπορεί να προβλέψει και να κατανοήσει. Από ,ένα τέτοιο γεγονός η ζωή μας μπορεί να γίνει ριζικά διαφορετική είτε προς το καλύτερο , είτε προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με το τι έχει ειπωθεί από τον ίδιο:

  • Ένα γεγονός είναι και μια εμπειρία που δημιουργεί έκπληξη σε έναν παρατηρητή. Όμως για κάποιον άλλον ίσως είναι ένα προκαθορισμένο γεγονός. Φέρνει ως παράδειγμα μία γαλοπούλα , όπου έχει ως προκαθορισμένο συμβάν,  ο εκτροφέας της  , την 1000 μέρα την σφαγή της. Όμως η γαλοπούλα την 999 μέρα , όπου ζει δεν γνωρίζει ότι είναι η τελευταία μέρα της ζωής της , δηλαδή ένας μαύρος κύκνος.
  • Το γεγονός που θα συμβεί θα αλλάξει τα μέχρι τώρα γεγονότα είτε αρνητικά είτε θετικά.
  • Αφού πραγματοποιηθεί το γεγονός αυτό συνήθως μετά  καθίσταται υπαρκτή μία εξήγηση που δείχνει ότι δεν είναι τυχαίο , ενώ ταυτόχρονα ότι δεν ήταν δυνατό να το προβλέψει κανείς. Η κοινωνία , λοιπόν συνεχίζει να μην γνωρίζει , ενώ εθελοτυφλεί και καθίσταται ανίδεη και εντελώς μη προετοιμασμένη για το τι θα ακολουθήσει , τον μαύρο κύκνο.

Κάποιοι αρνητικοί ΄΄Μαύροι Κύκνο΄΄ ομολογούνται , πως είναι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το χρηματιστηριακό κραχ της Wall Street γνωστό και ως ΄΄Μαύρη Δευτέρα΄΄ ,όπου διεξήχθη στις 19 Οκτωβρίου του 1987, και η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου. Αντίθετα κάποιοι  θετικοί ΄΄Μαύροι κύκνοι ΄΄, καθίσταται το διαδίκτυο και οι προσωπικοί υπολογιστές , όπου δεν πίστευε κανείς ότι θα υπερισχύσουν και θα επιτύχουν , δηλαδή ο κόσμος της τεχνολογίας .

Share:

author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *