Πολλές φορές έχουμε δει ανθρώπους να επιλέγουν μια ταινία τρόμου και να διασκεδάζουν με αυτή παρά τον τρόμο και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σου προσφέρει. Γιατί όμως γίνεται αυτό;

Ενώ μερικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν τίποτα ουσιαστικό στις ταινίες τρόμου, ένα σημαντικό ποσοστό επιλέγει να διασκεδάσει με ένα τέτοιο είδος ταινίας. Οι συγκεκριμένοι, θεωρούν ότι με τις ταινίες τρόμου μπορούν να βιώσουν έντονα συναισθήματα και συνεπώς να αισθάνονται πιο ζωντανοί.

Ο Walter ανέφερε τα 3 βασικά χαρακτηριστικά μιας ταινίας τρόμου και σύμφωνα με αυτόν εάν μια ταινία τρόμου διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό:

3 Χαρακτηριστικά των ταινιών τρόμου:

  • Ένταση: μέσω των ταινιών τρόμου αυξάνεται η ένταση και κατ’ επέκταση η δράση, το μυστήριο κλπ. Δημιουργείται στον θεατή το αίσθημα του τρόμου και παράλληλα εντείνεται η αγωνία του για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
  • Σχετικότητα: η επιλογή της ταινίας απο ένα άτομο γίνεται αφού κεντρίσει στον θεατή το ενδιαφέρον. Ίσως στον τίτλο, στη περίληψη ή ακόμη και στην εικόνα να υπάρχει κάτι “κοινό” με τον συγγραφέα και αυτό να κάνει τον θεατή να θέλει να παρακολουθήσει την συγκεκριμένη ταινία.
  • Έλλειψη ρεαλισμού: Ο θεατής πριν παρακολουθήσει μια ταινία γνωρίζει ότι λείπει το ρεαλιστικό στοιχείο και ότι κατα πάσα πιθανότητα αποτελεί φανταστικό δημιούργημα.

Με το να παρακολουθεί κανείς μια ταινία τρόμου, βιώνει συναισθήματα φόβου και αυτό είναι που το καθιστά ευχάριστο. Μέσω της ταινίας, ενεργοποιείται το συναίσθημα “πάλης ή φυγής”  (Walter) , όπου το σώμα προετοιμάζεται για έντονη δραστηριότητα σε επείγουσες καταστάσεις.

Οι ταινίες τρόμου εντείνουν τον ενθουσιασμό ορισμένων που τις παρακολουθούν. Αυτό ποικίλει ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός και με το κατά πόσο το άτομο είναι σε θέση να παρακολουθήσει μια τέτοια σκηνή.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η ενσυναίσθηση, αφού άτομα με υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης παρουσιάζουν αποστροφή προς τις τρομακτικές σκηνές σε αντίθεση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα.

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία:

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *