Το γεγονός που δημιουργείται και εντείνεται το στρες , χαρακτηρίζεται ως ΄΄στρεσογόνος παράγοντας΄΄ , το πως αντιδράει κάποιος σε αυτόν τον παράγοντα χαρακτηρίζεται ΄΄στρες΄΄.

Δύο πράγματα , δημιουργούν κατά κάποιον τρόπο το στρες τα συναισθήματα και οι σκέψεις του ατόμου , όπου και συνδέονται άμεσα , καθώς όταν σκεφτόμαστε κάτι , αυτό μας δημιουργεί και ένα συναίσθημα. Για παράδειγμα , εάν σκεφτούμε κάποιον να μας κυνηγάει , ταυτόχρονα θα νιώσουμε κάθε άλλο παρά ασφάλεια και χαρά.

Άρα, οι σκέψεις κατέχουν καθοριστικό ρόλο στην ύπαρξη του στρες.

Το στρες αποτελείται και δημιουργείται από δύο τρόπους σκέψεων ,πρώτον το πως κανείς αντιλαμβάνεται τον στρεσογόνο παράγοντα και κατά δεύτερον με το πως τον χειρίζεται και τον αφήνει να τον επηρεάσει. Συνήθως , αυτό που μας προκαλεί το στρες είναι αυτές οι σκέψεις , τις οποίες είναι δύσκολο να τις εντοπίσει κανείς, καθώς είναι ασυνείδητες και δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε.

Αυτού του είδους σκέψεις , δημιουργούνται με βάση κάποιο γεγονός , που έχει συμβεί και βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά του , δεν έχουμε την δυνατότητα να σκεφτούμε , ότι κάτι τέτοιο παρόμοιο έχει συμβεί και το έχουμε ξανά αντιμετωπίσει και ξεπεράσει , αλλά διαπράττουμε μόνο αρνητικές σκέψεις. Αυτές τις σκέψεις , ίσως να μην θέλουμε να τις δημιουργούμε , αλλά γίνονται άθελα μας.

Η ονομασία αυτών των σκέψεων είναι ΄΄ΣΑΣ΄΄ δηλαδή στρεσογόνες αυτόματες σκέψεις. Διότι , τις περισσότερες φορές έρχονται στο νου μας χωρίς να το επιδιώκουμε και να ξέρουμε το πως αντιμετωπίζονται.

Share:

author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *