Όλοι έχουμε ευχάριστες στιγμές. Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί να ευχαριστηθεί τίποτα στην ζωή του; 

Ανηδονία σημαίνει όταν κάποιος αδυνατεί να βιώσει την ευχαρίστηση, δηλαδή δεν μπορεί να απολαύσει τα καλά πράγματα της ζωής. Υπάρχουν 2 τύποι ανηδονίας:

  1. Πρώτος Τύπος: Όταν το άτομο δεν μπορεί να απολαύσει τις αισθήσεις. Για παράδειγμα ένα άγγιγμα.
  2. Δεύτερος Τύπος: Κοινωνική Ανηδονία.

Και οι δύο τύποι μπορούν να αποτελέσουν συμπτωματολογία της μείζονος κατάθλιψης ή άλλης παρόμοιας παθολογίας, που σχετίζεται με την ψυχική και την σωματική υγεία.

Η Ανηδονία ,όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι η αδυναμία απόλαυσης γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα όμως, τι εννοούμε με την “Κοινωνική Ανηδονία”;

Κοινωνική Ανηδονία, λοιπόν, είναι η αδυναμία ενός ατόμου να ευχαριστηθεί τις κοινωνικές συναναστροφές με άλλους ανθρώπους. Διαφοροποιείται απο τον φόβο ή ακόμη και την ύπαρξη αρνητικών συναισθημάτων κατά την κοινωνική συναναστροφή. Είναι η απουσία ή η περιορισμένη δυνατότητα ευχαρίστησης.

Είναι σημαντικό, τα συμπτώματα της ανηδονίας να μην αγνοηθούν. Υπάρχει φυσικά περίπτωση, χωρίς συγκεκριμένη παθολογία να υπάρξουν σημάδια ανηδονίας σε έναν άνθρωπο όμως η απόλυτη ανηδονία σηματοδοτεί σοβαρότερες και βαθύτερες αιτίες.

Η θεραπεία της ανηδονίας αν και δύσκολη, δεν είναι ακατόρθωτη. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την ένταση και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που απαιτείται συνδυασμός δύο ή και περισσότερων θεραπειών, ώστε να αντιμετωπιστεί πλήρως. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σταδιακά σε βάθος χρόνου ενώ υπάρχουν περιπτώσεις να εμφανιστούν ξανά, μέχρι την οριστική εξαφάνισή τους. Η εμφάνιση της ανηδονίας είναι πιο συχνή σε γυναίκες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες εκ φύσεως χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι άντρες δεν μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *