Πως είναι δυνατόν να έχουμε κρατήσει στο μυαλό μας μια ψεύτικη ανάμνηση; Μια ψεύτικη ανάμνηση στο μυαλό μας φαντάζει τώρα πραγματική; Ένα γεγονός μπορεί να είναι ολοκληρωτικά δημιούργημα του ίδιου του μυαλού;Σαφώς η Παραμνησία δεν είναι ένα τόσο γνωστό φαινόμενο όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Τι είναι όμως η Παραμνησία;

Παραμνησία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο μια ψευδής μνήμη ή μια μνήμη που δεν υπήρξε ποτέ έχει αποθηκευτεί στο μυαλό μας σαν πραγματική μνήμη. Αποτελεί μια λανθασμένη αναπαράσταση ενός γεγονότος απο το παρελθόν ενός ανθρώπου. Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει και έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τις σχέσεις με τους γύρω του.

Ποιες είναι οι αιτίες της Παραμνησίας;

  • Παραπληροφόρηση: Η πρόσληψη ψευδών πληροφοριών σκόπιμα ή μη, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραμνησία. Με το πέρασμα του χρόνου είναι πιθανότερη η παραμνησία
  • Φαινόμενο Mandela: Είναι απίθανο όταν μιλάμε για Παραμνησία, να μην μιλήσουμε για ένα απο τα γνωστότερα φαινόμενα, το φαινόμενο Mandela. Σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό, μεγάλος αριθμός ατόμων θεωρεί ότι έχει συμβεί ένα συμβάν, χωρίς αυτό να έχει γίνει στην πραγματικότητα. Για πρώτη φορά, έκανε την εμφάνισή του το 2010, αφού μεγάλη μάζα ανθρώπων θυμήθηκαν τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα χωρίς να έχει συμβεί. Όλοι θεώρησαν οτι πέθανε στην φυλακή το 1980, ενώ στην πραγματικότητα βγήκε απο την φυλακή το 1990 και απεβίωσε το 2013.
  • Τραυματικές εμπειρίες: Θύματα τραυματικών εμπειριών, μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραμνησίας. Κατά την προσπάθεια ανάκλησης πληροφοριών, επέρχεται σύγχυση με αποτέλεσμα την κατασκευή ψευδών πληροφοριών.

Είναι ένα φαινόμενο που παίρνει σοβαρές διαστάζεις και ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο υπάρχουν πολλά να μελετήσεις ακόμη, αφού η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου βρίσκεται μόνιμα υπο διερεύνηση.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *