Τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας;

Δεν είναι τίποτα παραπάνω απο ένα φαινόμενο που αναφέρεται στη θεωρία του χάους, εκείνο της εξάρτησης ενός συστήματος απο τις αρχικές του συνθήκες.  Μια απλή ουσιαστικά μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί μετά από την πάροδο του χρόνου σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα αν δεν είχε συμβεί αυτή η συγκεκριμένη μεταβολή.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο επινοήθηκε απο τον μετεωρολόγο Lorenz και έχει ήδη μισό αιώνα και παραπάνω. Την δεκαετία του ’60 ο μετεωρολόγος καταχώρησε μερικούς αριθμούς σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έδειχνε διάφορα μοτίβα του καιρού. Ο Lorenz έκανε επαναλήψεις μιας προσωμοίωσης που είχε τρέξει νωρίτερα. Μια όμως μικρή αλλαγή άλλαξε δραστικά όλο το πρόγραμμά του. Το αποτέλεσμα οδήγησε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα ” Οι μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες”. 

Το φαινόμενο της πεταλούδας το συναντάμε συχνά και στη ζωή μας. Συσχετίζει το πεπρωμένο με τα μικρά πράγματα της ζωής. Μια ασήμαντη πράξη επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου. Μια μικρή φράση μπορεί να προκαλέσει ασύλληπτο πόνο σε κάποιον. Μια πράξη συμπόνοιας μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε την ενσυναίσθηση για το άλλο πρόσωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τσέρνομπιλ, που απο ένα μικρό λάθος, οδήγησε σε ολόκληρη έκρηξη με καταστρεπτικές συνέπειες.

Δεν γίνεται να προγραμματίσουμε, να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε την ζωή μας με ακρίβεια. Η ζωή δεν μεταβάλλεται καθαρά απο τύχη αλλά απο δικές σου μικρές ή μεγάλες πράξεις. Κάνε ό,τι είναι να γίνει και θα γίνει. Έτσι κι αλλιώς οι πεταλούδες θα εξακολουθούν να κουνάνε να φτερά τους και θα φέρνουν μεγάλες αλλαγές.

 

Πηγή: Φαινόμενο της Πεταλούδας, απο τη Βικιπαίδεια
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *