Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πλήττονται τα τελευταία χρόνια απο μια ψυχολογική κατάσταση, που ονομάζεται: το φαινόμενο του απατεώνα.
Το φαινόμενο του απατεώνα ή αλλιώς το “Σύνδρομο της ψευδεπίγραφης επιτυχίας” εμφανίστηκε για πρώτη φορά απο τους ψυχολόγους Dr. Paulin Clance και Dr. Suzann Imes, την δεκαετία του ’70. Αποτελεί ένα ψυχικό φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο το άτομο φοβάται μήπως τα επιτευγματά του αποκαλυφθούν σαν μια “απάτη”.
Το κύριο χαρακτηριστικό του ψυχικού αυτού φαινομένου είναι το μόνιμο άγχος που βιώνει το άτομο μήπως αποκαλυφθεί η ανεπάρκειά του σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα. Στο φαινόμενο αυτό, πιο επιρρεπείς δείχνουν να είναι οι γυναίκες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν εντοπίζεται και σε άνδρες, οι οποίοι όμως λόγω του αισθήματος υπερηφάνιας δεν εξωτερικεύουν τυχόν αμφιβολίες. Συνήθως πλήττει αυτούς που είναι στην πραγματικότητα άψογα προετοιμασμένοι.
Η τελειομάνια παίζει βασικό ρόλο στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Οι τελειομανείς άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερα κάτι ή δεν θεωρούν την πραγματική επιτυχία τους, ως επίτευγμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία ενός ατόμου τόσο περισσότερο πληθαίνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Ακόμη, βλέπουμε περιπτώσεις που και το ίδιο το άτομο κατακρίνει τον εαυτό του για την λεγόμενη ανεπάρκειά του ενώ συχνά οι άλλοι προσπαθούν να του αποδείξουν την αξία του, έχοντας τεκμηριωμένες αποδείξεις αλλά τα πάσχοντα άτομα θεωρούν ότι τους κοροιδεύουν.
Βάσει ερευνών, το φαινόμενο του απατεώνα μειώνει την απόδοση του εν λόγω ατόμου τόσο στον κοινωνικό τομέα όσο και στον επαγγελματικό τομέα, εξαιτίας των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών του ίδιου. Καλλιεργούνται αισθήματα ανασφάλειας, φόβος για την απόρριψη και το άτομο γίνεται αυστηρός κριτής του εαυτού του.
Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τι πραγματικά είσαι αλλά αναγνώρισε τα θετικά σου!