Το σύνδρομο του βραστού βατράχου σχετίζεται με έναν βάτραχο, που σπατάλησε την ενέργειά του, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε συνθήκες. Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν του είχε μείνει τίποτα για να σώσει τον εαυτό του.

Εισηγητής της Ιστορίας αυτής είναι ο Olivier Clerc, σύμφωνα με τον οποίο, τοποθετώντας έναν βάτραχο σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, το οποίο ζεσταίνεται σταδιακά, ο βάτραχος προσπαθεί διαρκώς να προσαρμοστεί στη νέα θερμοκρασία. Όταν όμως ο βάτραχος δεν αντέχει πια την θερμότητα, κάνει προσπάθειες να βγει έξω απο το νερό. Αυτό όμως είναι αδύνατο, αφού έχει εξαντλήσει την ενέργειά του στην προσπάθεια προσαρμογής. Ο βάτραχος έβρασε στο νερό. Αυτό όμως που προκάλεσε τον θάνατο του βατράχου, δεν είναι η θερμοκρασία του νερού αλλά η απόφασή του να προσαρμοστεί στην αύξηση της θερμοκρασίας, εξαντλώντας τελικά τις δυνάμεις του. Αν όμως, ο βάτραχος εξ’ αρχής είχε τοποθετηθει σε μια κατσαρόλα με νερό πολύ υψηλής θερμοκρασίας θα είχε προσπαθήσει να πηδήξει έξω απο αυτή και όχι να προσαρμοστεί. Το ίδιο και ο άνθρωπος. Αν απο την αρχή είναι έρθει αντιμέτωπος με τοξικές συμπεριφορές, θα είχε απομακρυνθεί αμέσως.

Το παράδειγμα του βραστού βατράχου το συναντάμε και στην πραγματικότητα. Πολλές φορές ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουμε φύγει απο καταστάσεις αφύσικες, εμείς μένουμε και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτές, όπως ακριβώς ο βάτραχος στο καυτό νερό. Όταν πλέον παίρνουμε την απόφαση να απομακρυνθούμε απο τις επικύνδυνες αυτές καταστάσεις αυτές είναι πλέον αργά, αφού δεν έχουμε πια δυνάμεις και δεν μπορούμε να τις ανακτήσουμε ξανά. Κάπως έτσι λειτουργούν και οι βίαιες σχέσεις. Η απομάκρυνση δεν υφίστανται, υπομένωντας διάφορες συμπεριφορές και η μεταβολή γίνεται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να ξεφύγουμε απο αυτές, έχοντας εν τέλει υποστεί συναισθηματική κόπωση.

Επίσης, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς σε τι κατάσταση βρίσκεται και ουσιαστικά δεν βρίσκει την δύναμη να αποφύγει αυτή. Όταν τελικά ενεργοποιείται ο εγωισμός και η περηφάνια δεν μπορεί το άτομο να ξεφύγει. Το συγκεκριμένο φαινόμενο το συναντάμε σε όλα τα είδη σχέσεων: στο εργασιακό, στο φιλικό, στο οικογενειακό περιβάλλον. Πιο σύνηθες όμως, το σύνδρομο αυτό το βλέπουμε μεταξύ ερωτικών σχέσεων.

Στην αρχή το άτομο, αγνοεί ορισμένα επικύνδυνα σημάδια και σιωπεί, τότε ο θύτης ελέγχει την κατάσταση και εσάς τους ίδιους και η κατάσταση γίνεται αδιαμφισβήτα δύσκολη. Επομένως, θα πρέπει να θυμάστε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο του βραστού βατράχου, αν το αντιληφθείτε έγκαιρα και δεν το αγνοήσετε.

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *