Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε ακούσει σχόλια για την εξωτερική μας εμφάνιση είτε καλοπροαίρετα, είτε απερίσκεπτα ή ακόμη και με ζηλόφθων τρόπο, έχοντας επιπτώσεις στην συναισθηματική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, “πως είσαι έτσι, φάε λίγο περισσότερο” ή “σταμάτα να τρως, πως θα κυκλοφορείς έξω αύριο μεθαύριο;”. Όλοι σκέφτονται τα σχόλια που θα κάνουν, κανείς όμως δεν σκέφτεται πως θα νιώσεις.

Τι σημαίνει ο όρος “BODY SHAMING”;

Ο όρος αυτός έχει να κάνει με την αρνητική κριτική βάσει τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης ενός ατόμου, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλλίεργηση αρνητικών συναισθημάτων του ατόμου καθώς και την μειονεξία που νιώθει εξαιτίας των συγκεκριμένων σχολίων. Πιο επιρρεπείς στο να δέχονται σχόλια είναι τα άτομα είτε με λιγότερα κιλά ή εκείνα με τα περισσότερα κιλά.

Πλέον η κοινωνία μας βασίζεται στο “φαίνεσθαι”, αγνοώντας το “είναι”. Κυριαρχεί η προώθηση τρόπων για βελτίωση της εξωτερικής σου εμφάνισης με διάφορους τρόπους, μέσω της τηλεόρασης, των περιοδικών και των social media, οπου πλέον έχει γίνει μάστιγμα “ένα καλλίγραμο σώμα με γήινα χαρακτηριστικά”. Παντού βλέπεις “5 τρόπους να βελτιώσεις την εξωτερική σου εμφάνιση”, πουθενά “5 τρόπους με τους οποιούς θα μάθεις να σέβεσαι τον άλλου”. Αυτή είναι η κοινωνία πια.

Κάνοντας “body shame” σε κάποιο άτομο, το ίδιο σταδιακά χάνει την αυτοπεποίθηση του και αρνείται να αποδεχτεί τον εαυτό του, όπως είναι. Ψάχνει συνεχώς τρόπους αλλαγής και μεταμόρφωσης καθώς νιώθει ντροπή, όταν ακούει αρνητικά σχόλια για στοιχεία της εμφάνισής του.

“Μάθε να σέβεσαι τον διπλανό σου, όπως θα ήθελες να σε σέβονται”

Ο σεβασμός είναι κάτι το οποίο δεν είναι έμφυτο, πρέπει να καλλιεργηθεί. Στη σύγχρονη αυτή εποχή, ο ορισμός της έννοιας έχει αλλάξει. Σέβομαι θα πει, εκτιμώ και αγαπώ τον άλλον με τα ελαττώματά του. Κάτι που σπάνια το αντικρίζεις πια. Αν επιτύχεις τον αυτοσεβασμό, να είσαι σίγουρος πως ο σεβασμός προς τους άλλους θα είναι κάτι πολύ πιο εύκολο. Το θέμα είναι να θέλεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου, όχι να αλλάξεις τα στοιχεία, τα οποία δεν σου αρέσουν πάνω στους άλλους.

Κανείς δεν είναι σε θέση να καθορίσει τι είναι όμορφο και τι είναι άσχημο πάνω σε έναν άνθρωπο. Ο κάθενας είναι ξεχωριστός και το “όμορφο” και “ασχημο” είναι κάτι υποκειμενικό. Το σώμα είναι μια μοναδική φιγούρα, που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσες να κάνεις ούτε τα μισά απο όσα κάνεις τώρα. Σκέψου το.

Πριν κρίνεις κάποιον για τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, κρίνε εσένα τον ίδιο για τα εσωτερικά σου χαρακτηριστικά, κι αν κάποιο ψεγάδι εντοπίσεις, παρότρυνε τον εαυτό σου να αλλάξει, όπως ακριβώς θα έκανες και με κάποιον άλλον.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *