Εθελοντισμός είναι η θέληση ενός ατόμου για βοήθεια και επαγρύπνηση της κοινωνίας, παρέχοντας γνώσεις, ικανότητες και κατά κύριο λόγο τον χρόνο του. Χαρακτηρίζεται μη αμειβόμενη δραστηριότητα εφόσον δεν υπάρχει μισθός. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα σημαντικό έργο.

Το να είσαι εθελοντής δεν είναι σίγουρα κάτι εύκολο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να θες για να το κάνεις και να πονάς γι’ αυτό. Να έχεις στόχο απλά και μόνο την βοήθεια ανθρώπων, που το έχουν ανάγκη και όχι την αποδοχή ενός μισθού.

Ένας εθελοντής, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθένα, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά, άπορους, ηλικιωμένους, ατόμα με ειδικές ανάγκες και σε ζώα. Στόχος του εθελοντή είναι να ενισχύσει με κάθε τρόπο κάποιον που έχει ανάγκη την βοήθειά του χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα παρά μόνο την χαρά αυτού που βοηθάει, είτε είναι άνθρωπος είτε ζώο.

Ο εθελοντισμός εκτός απο αυτούς που λαμβάνουν την βοήθεια, προσφέρει πράγματα και σε αυτούς που βοηθούν. Έχει λοιπόν σωματικά και συναισθηματικά οφέλη:

  • Το να έρχεσαι σε επαφή με άτομα προκειμένου να τα βοηθήσεις ή να βοηθήσετε άλλα άτομα μαζί, ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες του εθελοντή.
  • Βελτιώνει τον ψυχικό κόσμο του ίδιου του εθελοντή καθώς του προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, βλέποντας το άτομο που βοηθά να ευημερεί.

Βοήθα τους άλλους χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς να περιμένεις κάτι. Τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο απο ένα χέρι βοηθείας σε άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μην περιμένεις να πάρεις πίσω τίποτα, το μόνο που πρέπει να περιμένεις είναι ένα “ευχαριστώ” απο καρδιάς, το οποίο να κάνει την καρδιά σου να λάμπει. Αυτό είναι ο εθελοντισμός. Τότε μπορείς να πεις ότι έχεις επιτύχει ως εθελοντής.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *