Η ενσυναίσθηση είναι τέχνη, μια τέχνη συναισθημάτων , που μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί. Η τέχνη λοιπόν όχι απλά να αισθάνεσαι αλλά να συν- αισθάνεσαι είναι η ικανότητα του ατόμου να μπαίνει στην θέση ενός άλλου ατόμου, να νιώθει όπως εκείνος. 

Η ενσυναίσθηση λοιπόν είναι μέρος της καθημερινότητάς μας αφού δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος έχει πει ” κρίμα, θα μπορούσα στην θέση του να είμαι εγώ” ή “σε νιώθω, λυπάμαι γι’ αυτό που έγινε” και άλλες διάφορες τέτοιες εκφράσεις. Η ενσυναίσθηση εκφράζεται λανθασμένα με την συμπόνοια και τη λύπηση, όμως δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι.

Η ενσυναίσθηση δεν απαιτεί ολόκληρες συνομιλίες ή πληθώρα συμβουλών. Η ενσυναίσθηση απαιτεί έναν άνθρωπο να σε καταλαβαίνει και ενώ βρίσκεσαι σε μια δυσάρεστη ή περίπλοκη κατάσταση, να σου πει “σε νιώθω” και να το εννοεί. Ένα τεράστιο βάρος φεύγει απο πάνω σου και απο μέσα σου και τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι μόνος σου.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ενσυναίσθηση είναι η κατανόηση που δείχνει ένα άτομο προς κάποιον άλλον σε μια δύσκολη στιγμή. Θα πρέπει να ακούς με την καρδιά σου. Να βλέπεις τα πράγματα μέσα απο τα μάτια του άλλου και να είσαι σε θέση να βοηθήσεις το πάσχον άτομο. Η ενεργή ακρόαση του δέκτη είναι η ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση διακρίνεται σε:

  • Συναισθηματική ενσυναίσθηση
  • Σωματική ενσυναίσθηση
  • Γνωστική ενσυναίσθηση

Οφέλη της ενσυναίσθησης:

Σύμφωνα με έρευνες, η ενσυναίσθηση είναι ευεργετική και για το άτομο που την νιώθει, όχι μόνο για το άτομο που δέχεται την βοήθεια.

  • Τα άτομα που συν- αισθάνονται είναι πιο ήρεμα, έχουν λιγότερο άγχος και είναι σε θέση να βοηθήσουν τους γύρω τους. Συνεπώς, μόνο θετικά επιφέρει το να κατανοείς τους άλλους.
  • Το άτομο χτίζει ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και κατ’ επέκταση ενισχύει την κοινωνικότητα του.
  • Το άτομο είναι σε θέση να ελέγχει τα συναισθήματά του.

 

Κλείνοντας, η ενσυναίσθηση βοηθά τους ανθρώπους να βλέπουν τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων και να νιώθουν, ό,τι και οι άλλοι νιώθουν. Μιλάμε για ικανότητα, όχι για κύριο χαρακτηριστικό.

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *