Tο στάδιο εργατικότητας του παιδιού είναι από τα πιο σημαντικά στην αναπτυξιακή ψυχολογία είναι η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού , όπως τόνισε ο Αμερικανός αναπτυξιακός ψυχολόγος Erik Erikson

Πιο συγκεκριμένα, το στάδιο της εργατικότητας , αφορά την περίοδο που το παιδί ψάχνει να βρει κι αυτό κάποιο ρόλο στην κοινωνία .Το παιδί σε αυτό το στάδιο έχει επιτύχει όταν έχει ορθή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και έχει αναπτύξει κοινωνικό περίγυρο. Το στάδιο της εργατικότητας ή αλλιώς φιλοπονίας κυμαίνεται ανάμεσα στα 6 έως 12 έτη του παιδιού .Επιπλέον , το παιδί σε περίπτωση που δεν μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί σε αυτό το στάδιο, ίσως νιώσει ένα αίσθημα κατωτερότητας ή ακόμα και να αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό.

Οπότε , είναι μία πολύ σημαντική περίοδος ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. Παρόλα αυτά , η αποτυχία αυτή δεν είναι καθοριστική  αλλά μπορεί να  κατακτήσει αυτό το στάδιο στην μετέπειτα πορεία του με βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Στο στάδιο αυτό , είναι εμφανείς κάποιες αλλαγές στο παιδί , όπως , ότι προσπαθεί από εκεί που απλώς υπήρχε μέσα στο κοινωνικό σύνολο να καταφέρει πράγματα το ίδιο και να ξεπεράσει όποιες θεωρεί δυσκολίες. Παρατηρείται συχνά, ότι το παιδί προσπαθεί να βρει και να μιμηθεί πρότυπα .

Οι γονείς:

Οι γονείς έχουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και του σταδίου της εργατικότητας. Συγκεκριμένα , οι γονείς θα πρέπει να το επιβραβεύουν και να το ανταμείβουν σε κάθε προσπάθεια του παιδιού να βρει τα πατήματα του , έτσι σιγά σιγά το παιδί θα βρει τον ρόλο του.

Το αίσθημα κατωτερότητας:

Το παιδί όταν στο στάδιο της εργατικότητας δεν μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί και να βρει τον ρόλο του στην κοινωνία , ώστε να σταθεί κοινωνικά ενεργό , τότε σε πολλές φορές καταλήγει να μην θέλει να συναντά άλλα άτομα της ηλικίας του ή μη , να μην νιώθει ικανό και ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στον κοινωνικό περίγυρο του. Σε πολλές ακραίες περιπτώσεις το παιδί απομονώνεται.

Συνοψίζοντας : 

Συμπερασματικά , οι γονείς ,οι δάσκαλοι , οι συνομήλικοι και ο υπόλοιπος περίγυρος ενός παιδιού , έχει καταληκτικό ρόλο στο να οδηγήσει το παιδί να επιτύχει ή να αποτύχει στην κοινωνικοποίηση του και στο στάδιο αυτό. Έτσι , όλοι οφείλουμε όταν το παιδί βρίσκεται σε μία τέτοια εύθραυστή ηλικία να του τονώνουμε το ηθικό , να το επαινούμαι και να σταθούμε δίπλα του για οτιδήποτε απορία έχει ή οτιδήποτε χρειαστεί. Είναι σημαντικό , να τονιστεί , ότι εάν οι γονείς και κηδεμόνες αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό είναι η καλύτερη λύση.

Share:

author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *