H σύγχρονη εποχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη των μέσων, του διαδυκτίου, των κινητών. Η τεχνολογία αποτελεί μέρος της ζωής όλων πλέον. Όλα γίνονται μέσω των κινητών. Για παράδειγμα, η επικοινωνία, οι συναλλαγές, οι γνωριμίες γίνονται μέσω του κινητού. Σε άλλους ασκεί λιγότερη επιρροή, σε άλλους περισσότερη. Τι γίνεται με όσους έχουν αναπόσπαστο κομμάτι του χεριού τους το κινητό; 

Η λέξη “phubbing” προέρχεται απο την συνένωση δύο άλλων λέξεων “phone” και “shubbing”. O όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά την Άνοιξη του 2012. Η Αυστραλία ήταν η δημιουργός χώρα, μέσω μιας διαφήμισης προσπάθησε να εξηγήσει το φαινόμενο των ανθρώπων που αγνοούν τι γίνεται στην πραγματική ζωή, δίνοντας βάση μόνο στις ενημερώσεις των social media. Είναι ένα αρκετά γνωστό φαινόμενο και όσο τα χρόνια περνούν ολοένα και αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνες, το 17% ανθρώπων κάνουν phub σε άλλους τουλάχιστον 4 φορές την μερα ενώ το 32% των ατόμων κάνουν phub 2-3 φορές την ημέρα.

Το phub αποτελεί τροχοπέδη στην ενασχόληση με την πραγματική ζωή, αφού το άτομο εισέρχεται σε έναν διαδυκτιακό κόσμο, χωρίς να οικοδομεί τις σχέσεις με τα άτομα που έχει απέναντί του. Χτίζει σχέσεις με άτομα που βρίσκονται και αυτά μέσα στον κόσμο του διαδυκτίου. Έρευνες έδειξαν ότι, άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με τους άλλους και δεν ασχολούνται με την χρήση του κινητού κατά την διάρκεια μιας εξόδου είναι πολύ πιο χαρούμενοι.

Η ενασχόληση με τα social media έχει οδυνηρές συνέπειες στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, όπως το άγχους και την κατάθλιψη. Βλέποντας το άτομο την τελειότητα που προωθείται απο τα social media και την αδυναμία να αποκτήσει την “ιδανική” αυτή ζωή, αρχίσει και παρουσίαζει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Πλέον, λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα, το phub θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό ενώ το παράδοξο είναι η μη ενασχόληση με τα social media. Όσο τα χρόνια περνούν το phub έχει γίνει κανόνα και οι phubbers ζούνε πλέον περισσότερο στην διαδυκτιακή τους ζωή, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ιδανικό.

Δεν είναι κακή η χρήση των κινητών, αυτό που προκαλεί κακό όμως είναι η παρατεταμένη χρήση αυτών. Απαιτείται χρήση με μέτρο και πρέπει να καταλάβουμε πως παρ’ όλο που θεωρούμε φυσιολογική την συνεχόμενη χρήση, δεν ενισχύει την ψυχική μας υγεία.

 

Πηγή: maxmag.gr
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *