Ένα βήμα πιο μακριά φτάνεις πολλές φορές αν πάρεις ένα ρίσκο για μια πράξη. Είναι ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία και στην αποτυχία. Το αποτέλεσμα της επιλογής είναι άγνωστο και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά θα αποτύχεις ή θα επιτύχεις.

Τα άτομα που αποφασίζουν να πάρουν ένα ρίσκο, μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε παράτολμα και περιπετειώδη. Είναι συνήθως αποφάσεις “της στιγμής”, παρορμητικές, όμως μπορούν να σε οδηγήσουν σε μια κατάσταση, χωρίς επιστροφή.

Άτομα νεανικής ηλικίας, κυρίως έφηβοι, τοποθετούνται σε αυτή την κατηγορία. Η συγκεκριμένη ηλικία διακατέχεται απο απερισκεψία και πράττουν βεβιασμένες κινήσεις, αγνοώντας τις συνέπειες που θα έχει μια πράξη τους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι παράτολμες πράξεις τους επαναλαμβάνονται ξανά παρ’ όλο που την προηγούμενη φορά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι δίνουν περισσότερη βάση στην στιγμή και όχι στο τι θα ακολουθήσει μετά.

Στην άλλη μεριά τώρα, υπάρχουν οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, οι οποίο υπεραναλύουν την κατάσταση και παίρνουν το ρίσκο, έπειτα απο πολύ σκέψη. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιθανότητες να αποτύχουν αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι, οι συγκεκριμένοι πιθανώς να έχουν μελετήσει εκ των προτέρων τα σενάρια αποτυχίας και να είναι προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα.

Ο φόβος αποτελεί κοινό παράγοντα μη ανάληψης ρίσκου τόσο στους παράτολμους όσο και στους συνηδειτοποιημένους. Πολλές φορές ο φόβος υπερισχύει των συναισθημάτων και το άτομο οπισθοδρωμεί όσον αφορά την ανάληψη ενός ρίσκου. Δεν είναι πάντα αρνητικη η ύπαρξη φόβου, αφού πολλές φορές ο φόβος είναι αυτός που σε κρατά απο κάτι , που τελικά είχε αρνητική έκβαση.

Τα συναισθήματα, είναι αυτά που σου δίνουν ώθηση στο να αναλάβεις τελικά το ρίσκο, αψηφώντας τις συνέπειες. Πολλές φορές θετικά συναισθήματα είναι αυτά που σε ωθούν να πάρεις το ρίσκο, όπως ενθουσιασμός, χαρά. Στον αντίποδα όμως, αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός ή ο εγωισμός σε ωθούν επίσης. Συνεπώς, οποιοδήποτε συναίσθημα τόσο θετικό όσο και αρνητικό μπορεί να σε οδηγήσει στο να ρισκάρεις.

Ρισκάρωντας, είτε θα κερδίσεις τα πάντα είτε θα χάσεις τα πάντα. Η επιλογή είναι δική σου και η “ισορροπία” ανάμεσα σε φόβο και συναίσθημα θα σε οδηγήσει εκεί που θες. To ρίσκο είναι μια τιμή που πληρώνεις για ευκαιρία.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *