Το σύνδρομο Asperger εντάσσεται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και πρόκειται για φυσιολογικά άτομα, τα οποία δεν παρουσιάζουν πρόβλημα νόησης, έχοντας πλήρεις ανεπτυγμένες τις γνωστικές λειτουργίες του. Τα συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζουν κατα κύριο λόγο πρόβλημα στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή στην αλληλεπίδραση, στην κατανόηση αλλά και έκφραση συναισθημάτων.

Ατομα που πάσχουν απο Asperger δυσκολεύονται στην ανάπτυξη οποιασδήποτε σχέσης, ιδιαίτερα φιλικής, αφού αδυνατεί να επικοινωνήσει με τους άλλους, πολλές φορές αποφεύγωντας και την βλεμματική επαφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το άτομο δεν επιθυμεί οικειότητα και επαφή με άλλους ανθρώπους.

Παρά την δυσκολία που αντιμετωπίζει προς οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν αυξημένη μαθηματική σκέψη και έχουν την δυνατότητα να επιλύσουν προβλήματα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και περιπλοκότητας. Παρουσιάζουν εμμονική ενασχόληση με ένα θέμα καθώς οι συνήθειές τους είναι στερεοτυπικές, έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα της καθημερινής ρουτίνας τους, ώστε να μειώνουν το άγχος. Χαρακτηριστικό τους, θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι η προβλεψιμότητα.

Κατάλληλη ηλικία διάγνωσης είναι 5-6 χρονών και ορισμένα χαρακτηριστικά αδυνατούν να γίνουν αντιληπτά ακόμη και μετά την ενηλικίωση. Ορισμένοι προχωρούν στην αυτο- διάγνωση χωρίς την επίσκεψή τους σε κάποιον ειδικό. Η σωστή αξιολόγηση γίνεται απο ειδικό (κλινικό)  ψυχολόγο είτε απο ψυχίατρο, ο οποίος έχει εξασκηθεί σε διάγνωση τέτοιων περιστατικών.

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που εμφανίζεται το σύνδρομο και σύμφωνα με έρευνες περισσότερα περιστατικά παρατηρούμε στο ανδρικό φύλο. Με την κατάλληλη βοήθεια το άτομο μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτύξει τις δεξιότητες της επικοινωνίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Το Asperger λοιπόν, είναι ένα σύνδρομο το οποίο θα σε συνοδεύει απο την γέννηση ως την ενήλικη ζωή σου. Η εξαιρετική ικανότητα σκέψης, μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε σημαντικά επιτεύγματα της ζωής τους. Όπως είναι γνωστό, ο γνωστός σε όλους A. Einstein είχε διαγνωστεί με Asperger και όμως αποτελεί ακόμη και σήμερα – μετά θάνατον- ένα σημαντικό όνομα για την ανθρωπότητα.

 

 

Βιβλιογραφία:
1. Σύνδρομο Asperger- Μια κριτική ματιά (2019), psychology.gr
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *