Στην αρχή μιας δουλείας ίσως όλα φαίνονται όμορφα. Έπειτα; Ξεκινάς για την δουλειά σου με κακή διάθεση και φτάνωντας εκεί έχεις σπαταλήσει όλη σου την ενέργεια μόνο και μόνο στην σκέψη, ότι πρέπει να πας για δουλειά. Φτάνεις και πρέπει να ξεκινήσεις. Η λύπη σου είναι μεγάλη ενώ ακόμη αναζητάς την θέληση. Ακόμη και έχοντας καταφέρει επιτεύγματα στο κομμάτι της δουλειάς, σου περνάει αδιάφορο. Τι συμβαίνει;
Το burnout έχει διπλή σημασία: σημαίνει “εξαντλώ” και “κατακαίγομαι”. Εσύ επιλέγεις ποια απ’ τις δύο σημασίες ισχύει για τον ίδιο σου τον εαυτό.
Στη σύγχρονη εποχή, το αυξημένο στρές υπάρχει παντού λόγω των απαιτητικών προγραμμάτων εργασίας και του φόρτου εργασίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ο χρόνος τους για την προσωπική τους ζωή είναι τόσο περιορισμένος, που απλά δουλεύουν και ζούνε. Κάπου εκεί λοιπόν κάνει την εμφάνισή του το γνωστό “εργασιακό burnout” ή αλλιώς “σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης”.
Παρά την αναγκαιότητα της εργασίας για βιοποριστικούς λόγους κυρίως, είναι κάτι που αργά οι γρήγορα όλοι θα αναζητήσουν. Μια εργασία. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ένας παράγοντας, ο οποίος συμβάλλει στην εξουθένωση του ατόμου και να επιφέρει αρνητικές συνέπεις στην σωματική και συναισθηματική εξάντληση, λόγω της πίεσης και της κούρασης.
Συνήθως, αντιμέτωποι με την επαγγελματική εξουθένωση έρχονται άτομα που εκτίθενται χρόνια σε μια δουλειά, που το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει πάνω τους ή που έχουν αναλάβει κάποια σημαντική θέση, στον χώρο όπου εργάζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι άτομα τα οποία δεν ακολουθούν τα παραπάνω δεν μπορούν να υποστούν συναισθηματική και σωματική κόπωση.
Το άτομο συχνά νιώθει συναισθηματικά ασταθές, χωρίς όρεξη για δουλειά και για οποιαδήποτε δραστηριότητα και ανίκανο να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας. Στη συνέχεια, το άτομο χάνει κάθε ενδιαφέρον και περισσότερο το ενδιαφέρον για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασίας του.
Το burnout εκδηλώνεται σταδιακά και όσο περνάει ο καιρός τα συμπτώματα αυξάνονται. Στην αρχή ίσως κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένα σημάδια καθώς όσο περνάει ο καιρός αυτά κορυφώνονται και γίνονται όλο και πιο έντονα απ’ ότι ήταν στην αρχή.
Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το burnout για μια υγιή σχέση τόσο με τον εαυτό σου όσο, με τους άλλους εργαζόμενους όσο και με την ίδια σου την εργασία. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;
- Μίλησε σε κάποιον φίλο/η
- Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι
- Άλλαξε δουλειά
- Βάλε πρώτα τον εαυτό σου σε ο,τιδήποτε κάνεις