Κάθε εποχή είναι για τον καθένα διαφορετική και κατέχει τα δικά της στοιχεία και χαρακτηριστικά. Πολλές φορές ακούμε ιστορίες εποχής που δεν έχουμε ζήσει και νοσταλγούμε άλλες ευχαριστούμε τον Θεό που δεν βρεθήκαμε εκεί. Τότε οι κακουχίες ήταν πολλές, οι δυσκολίες περισσότερες αλλά οι άνθρωποι επιβίωναν γιατί υπήρχε μονάχα ανθρωπιά, φιλότιμο. Το έβλεπες στους περισσότερους και καμάρωνες γι’ αυτό. Τώρα οι καιροί άλλαξαν, ο κόσμος εξελίχθηκε και η εξέλιξη αυτή ίσως να κατέστρεψε τον άνθρωπο. Έχεις ακούσει ποτέ το “κάθε πέρυσι και καλύτερα;” 

Οι άνθρωποι του τότε και οι άνθρωποι του τώρα είναι σαν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Έχουν μεσολαβήσει ο χρόνος και ο χρόνος ίσως να είναι αντίπαλος στην προκειμένη περίπτωση. Η κάθε γενιά μεγαλώνει με τις δικές της αξίες και οι γηραιότεροι έχουν το δικό τους σκεπτικό. Δεν αλλάζει. Δικαιολογημένα. Έχουν ζήσει και έχουν δει πολλά.

Η σημερινή εποχή βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη. Όλα αλλάζουν. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα, οι τρόποι διασκέδασης δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν αλλοιωθεί. Δεν είναι πλέον αυθεντικές και δύσκολα θα ξαναγίνουν, όσο περνούν τα χρόνια.

Όσο τα χρόνια περνούν τίποτα δεν μένει ίδιο

Πόσες φορές βρέθηκες κάπου, σε κάποιο τραπέζι ή απλά σε μια παρέα και οι μεγαλύτεροι σε κατακρίνουν για την μουσική, τον τρόπο που ντύνεσαι, το πως μιλάς. Και εσύ δεν καταλαβαίνεις. Θυμώνεις. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν αλλιώς. Και αν το καλοσκεφτείς έχουν περάσει πολλά χρόνια που εκείνοι που σε κρίνουν ήταν στην ηλικία σου. Όλοι πέρασαν απο εκεί, απλά ο τρόπος ήταν διαφορετικός. Είναι ένας κύκλος. Και εσύ θα φτάσεις κάποτε στην θέση αυτών που σε έκριναν και συ νευρίαζες και θα είσαι εσύ αυτός που θα κρίνεις τις επόμενες γενιές και θα αντιλαμβάνεσαι πως όσο τα χρόνια περνούν τίποτα δεν μένει ίδιο.

Η κάθε εποχή έχεις τις δικές της αναμνήσεις. Κανείς δεν μπορεί να σου τις καταργήσει παρά μόνο θα θυμάται τις δικές του.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *