Πολλοί λένε πως η καφεϊνη δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Τι δείχνουν όμως οι έρευνες για τον ρόλο της καφεϊνης στην ψυχική μας υγεία; Υπάρχουν οφέλη; 

Σύμφωνα με μελέτες, η καφεϊνη επιδρά με θετικό τρόπο στην ψυχολογία ενός ατόμου. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τις επιδράσεις της:

Θετική επίδραση στην διάθεση του ατόμου

Χάρη στην αυξημένη διέγερση που προκαλεί η καφεϊνη, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο ενεργητικοί έχοντας περισσότερη όρεξη. Αυτό το άτομο, το αντιλαμβάνεται ευκολότερα όταν η ενέργειά του είναι σε χαμηλό επίπεδο ή δεν έχουν καταναλώσει καφεϊνη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην διέγερση της νευροδιαβιβαστικής ντοπαμίνης, η οποία έχει στενή σχέση με το μέρος του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση.

Το αρνητικό σε όλο αυτό είναι πως άτομα που βιώνουν έντονο άγχος, δεν βλέπουν θετικά αποτελέσματα απο την πρόσληψη καφεϊνης, αντίθετα τα αποτελέσματα τους δυσαρεστούν.

Θετική επίδραση στις ψυχικές δραστηριότητες 

Η καφεϊνη μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε συμπεριφορές ακόμη και σε σύνθετες ψυχολογικές διεργασίες, όπως η επεξεργασία πληροφοριών ή η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως οι μεγάλες ποσότητες καφεϊνης βελτιώνουν την απόδοση. Μελέτες δείχνουν πως ο τρόπος που επηρεάζει η καφεϊνη είναι ένα φαινόμενο αναμονής. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι θεωρούν πως εάν καταναλώσουν ποσότητα καφεϊνης, θα χειροτερέψουν τις αποδόσεις τους, αντισταθμίζοντας ορισμένες επιδράσεις της.

Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχαιμερ και Άνοια

Βάσει ερευνών, με την τακτική κατανάλωση καφεϊνης υπάρχουν μικρότερες πιθανότητας κατά 45% να εμφανίσει ένα άτομο Αλτσχάιμερ και Άνοια. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, όπως και η ξαφνική διακοπή κατανάλωσης καφεϊνης. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η πρόσληψη καφεϊνης είναι η ευερεθιστικότητα και η υπνηλία.

Καταλήγοντας, η κατανάλωση καφεϊνης με μέτρο μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία. Η τήρηση μέτρων όμως είναι το παν!

 

 

Βιβλιογραφία:
https://www.healthline.com/health/caffeine-effects-on-body#Central-nervous-system

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *