Την εποχή του COVID-19 είναι δύσκολο να μην γίνει λόγος για την “αρρωστοφοβία”. Λόγω της πανδημίας έχει καλλιεργηθεί ο φόβος, η ανησυχία και το άγχος, πιο συγκεκριμένα το άγχος ασθένειας. Τι γνωρίζετε για το άγχος ασθένειας;
Τι είναι το άγχος ασθένειας;
Όταν ένα άτομο νομίζει επί μονίμου βάσεως ότι πάσχει από μια ασθένεια, κάνοντας πολλαπλές σκέψεις για το τι μπορεί να έχει ή για το τι πρόκειται να αποκτήσει, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την “αρρωστοφοβία”, η οποία πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή.
Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές δεν είναι σωματικά και όσο ο καιρός περνά κλιμακώνονται. Η ερώτηση που κυριαρχεί στο μυαλό του “αρρωστοφοβικού” είναι “μήπως είμαι άρρωστος;” και κάνει μόνιμες εικασίες για το τι τελικά μπορεί να έχει ενώ στην πραγματικότητα δεν πάσχει. Αυτό επηρεάζει και τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου καθώς οι συνεχείς ερωτήσεις τέτοιου τύπου, κουράζουν το φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον του ατόμου.
Η αρρωστοφοβία έχει πολλές μορφές και τα άτομα που πάσχουν από αυτή διακρίνονται σε δύο τύπους:
- Αυτοί που μπαίνουν στην διαδικασία να υποβληθούν σε πολυάριθμες εξετάσεις με σκοπό να εντοπίσουν την ασθένεια, που νομίζουν ότι πάσχουν.
- Αυτοί που αποφεύγουν τις επισκέψεις σε γιατρούς, διότι φοβούνται μήπως τους επιβεβαιώσουν τις σκέψεις τους.
Ο “αρρωστοφοβικός” στρέφεται προς το διαδυκτίου , που πλέον αποτελεί έναν “άτυπο γιατρό”. Μπαίνοντας στο διαδύκτιο, αναζητά πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα που νομίζει πως έχει παρουσιάσει. Ο “άτυπος γιατρός” πυροδοτεί τα συμπτώματα της “αρρωστοφοβίας” κι έτσι το άτομο βρίσκεται μόνιμα σε μια κατάσταση άγχους και στρες, χωρίς να αφήνει περιθώρια στον εαυτό του για άλλες ασχολίες. Αρκετές φορές το διαδύκτιο είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, ένας μικρός πόνος του ατόμου, το κάνει να αναζητήσει στο διαδύκτιο τι μπορεί να είναι. Εκεί εντοπίζει ασθένειες που το διαδύκτιο βγάζει ως προτεινόμενες με τα συγκεκριμένα συμπτώματα και το άτομο ταράζεται. Έτσι μπαίνει στον φαύλο κύκλο της αρρωστοφοβίας.
Αίτια
Η διαταραχή άγχους ασθένειας τείνει να εμφανίζεται σε νεανική και σε μέση ηλικία. Είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του μετά από κάποιο ψυχοπιεστικό ή απειλητικό γεγονός. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση σε παιδική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άγχος ασθένειας στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου.
Παρατηρείται ότι συμπτώματα αρρωστοφοβίας εμφανίζονται σε μεταβατικές φάσεις, σε φάσεις αλλαγής όπως η συγκατοίκηση, ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, η απώλεια κάποιου αγαπημένου μας προσώπου, η πίεση στη δουλειά και -όπως και αυτή την εποχή- σε περίοδο πανδημίας.
Αντιμετώπιση
- Διακοπή αναζήτησης συμπτωμάτων στο διαδύκτιο, διότι είναι ο βασικός σύμμαχος της αρρωστοφοβίας, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
- Επίγνωση σε ποια φάση βρίσκεσαι και τι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Λόγου χάρη, ένας περίπατος ή μια βόλτα με φίλους.
- Έρευνα απο έναν γιατρό εμπιστοσύνης μπορεί να κάνει την κατάσταση πιο εύκολη. Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας ηρεμήσει προκειμένου να μην υποβληθείτε σε εξετάσεις που δεν χρειάζεται καν.
- Ως έσχατη των περιπτώσεων ακολουθεί η φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα λάβετε απο τον θεράποντα ιατρό, αφού γίνει αντιληπτό πως έχει επηρεαστεί η λειτουργικότητά σας. Ο ψυχίατρος είναι ο κατάλληλος γιατρός γι’ αυτό.