Τα τατουάζ και το piercing σε ορισμένους πολιτισμούς είναι στοιχείο της παράδοσής τους, της κουλτούρας τους ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Σε ορισμένες φυλές το piercing μπορεί να είναι ένα σημάδι υγείας ή ένδειξη κοινωνικής θέσης και αρχοντιάς. Οι λόγοι που το άτομο επιλέγει κάποια μορφή piercing είναι διαφορετικοί και συνεπώς είναι προσωπικοί και ξεχωριστοί για το κάθε άτομο ή να είναι σήμα κατατεθέν πως το άτομο είναι μέλος μιας συγκεκριμένης ομάδας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που τους διακρίνουν από όλους τους άλλους.

Η επιλογή του τατουάζ και piercing είναι η ανάγκη του ατόμου να αποδείξει την κυριαρχία που έχει πάνω στο σώμα του, δηλαδή τον προσωπικό έλεγχο. Υποδεικνύει μια ταυτότητα μέσα σε ένα περιβάλλον με ειδικούς κανονισμούς. Το άτομο πολλές φορές θεωρεί ότι με ένα τατουάζ ή ένα piercing θα βελτιωθεί η αυτοεικόνα του ίδιου αλλά και του σώματός του. Εντονότερη ανάγκη για κάποιο τατουάζ ή οποιασδήποτε τρύπα, έχουν τα άτομα που δεν είναι ικανοποιημένο με την εξωτερική του εμφάνιση και με αυτά θεωρεί ότι μπορεί κάπως να ενισχύσει την εικόνα του ή και να φανεί “διαφορετικός”. Το άτομο πιθανώς να νιώθει πληρότητα ή να έχει ως κίνητρο την μόδα ή την ομορφιά.

Το υπερβολικό piercing ή τατουάζ τις περισσότερες φορές κάποια διαταραχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα άτομα, τα οποία έχουν υπερβολικά τατουαζ και piercing πάσχουν απο κάποια διαταραχή.Το υπερβολικό όμως, piercing έχει δείξει ότι έχει σχέση με διατροφικές διαταραχές, μίσος του ατόμου για τον εαυτό του και το σώμα του, κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ, κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας και κοινωνική αποξένωση. Το υπερβολικό Piercing μπορεί να κρύβει μια εθιστική ή εμμονική  προσωπικότητα, μια τάση του ατόμου για συλλογή τατουάζ ή piercing στο σώμα του που τα συνδέει με εμπειρίες και αναμνήσεις. Ακόμη, μπορεί να υποδηλώνει μια έντονη προσωπικότητα που οδηγεί το άτομο στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Για πολλούς εφήβους μπορεί να είναι ένας τρόπος επανάστασης προς τους γονείς , που πολλές φορές μπορεί να είναι πιεστικοί και δεν αφήνουν τα παιδιά να εκφραστούν με τον τρόπου πρέπει. Επιπλέον, το piercing και το τατουαζ είναι μια μορφή αυτοέκφρασης και μπορεί να συγκαταλεχθεί στις αυθόρμητες τέχνες και είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Το κάθε τατουάζ σηματοδοτεί και κάτι διαφορετικό και το κάθε σχέδιο πολλές φορές έχει και ένα νόημα.

Για άλλους μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποφύγουν τα αρνητικά συναισθήματα, να ξεσπάσουν και να απαλύνουν τον πόνο. Να διαχειριστούν τον πόνο, να τον μετριάσουν και να γίνουν πιο δυνατοί σε καταστάσεις. Με τον σωματικό πόνο ίσως πολλοι στοχεύουν στην ανθεκτικότητα και την σκληρότητα του εαυτού τους.

Όπως είδαμε, είναι πολλοι οι λόγοι που κάποιος μπορεί να “χτυπήσει” τατουάζ. Πρέπει όμως να δώσεις βάση σε αυτό για να καταλάβεις που ακριβώς στοχεύει το άτομο που το κάνει.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *