Στη σύγχρονη εποχή, η διαφορετικότητα είναι κάτι υποκειμενικό και ο καθένας έχει στο μυαλό του αλλιώς την έννοια του “διαφορετικού”. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που το διαφορετικό κατακρίνεται και στους διαφορετικούς αποδίδονται διάφοροι χαρακτηρισμοί.

Ποιος ορίζει το διαφορετικό;

Η έννοια του διαφορετικού έχει πολλές εκδοχές και ποτέ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο. Είναι μια έννοια η οποία δυσκολεύει πολλά άτομα να ενταχθούν ομαλά σε ένα κοινωνικό σύνολο, με την οποία το “διαφορετικό” άτομο περιθωριοποιείται, απομωνόνεται και δυσκολεύεται γενικώς να επιβιώσει. Το διαφορετικό πρέπει να είναι αποδεχτό και όχι κατακριτέο, όπως είναι τις περισσότερες φορές. Η διαφορετικότητα μπορεί να είναι συνώνυμο με την ετερογένεια ή την ποικιλία. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να ορίσει το διαφορετικό απλά υπάρχει.

“Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι”

Αίτια διαφορετικότητας

Οι αιτίες της διαφορετικότητας είναι άπειρες και πολλές διαφορές μπορούμε να εντοπίσουμε από άτομο σε άτομο. Η πιο συνηθισμένη διαφορά που μπορούμε να εντοπίσουμε εμφανώς στο άτομο είναι η εξωτερική του εμφάνιση. Διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό χρώμα μαλλίων και ματιών, ύψος, βάρος κλπ. Άλλες αιτίες διαφορετικότητας: 

  • Φύλο
  • Εθνικότητα
  • Γλώσσα
  • Πολιτισμός
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός
  • Αντιλήψεις και πεποιθήσεις
  • Μόρφωση
  • Εργασία

Την διαφορετικότητα την συναντούμε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και βαθμίδες. Παντού γύρω μας υπάρχει η διαφορετικότητα. Τα πάντα γύρω μας είναι διαφορετικά. Τα βλέπουμε διαφορετικά. Κανείς δεν μπορεί να δει κάτι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το είδε και κάποιος άλλος. Άρα πάλι εντοπίζουμε το διαφορετικό. Το διαφορετικό είναι ταυτόχρονα και μοναδικό. Μην το αγνοείς, μην το κατακρίνεις. Απλά αποδέξου το, γιατί μπορεί αυτό που εσύ θεωρείς συνηθισμένο και “κανονικό” για κάποιον άλλον να είναι διαφορετικό.

Η διαφορετικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ενσυναίσθηση, την δεκτικότητα, την αποδοχή και την αγάπη. Να είσαι ανοιχτόμυαλος και να αντιμετωπίζεις το διαφορετικό με τον ίδιο τρόπο. Δίδαξε στα παιδιά σου, στην οικογένειά σου, στους φίλους σου να δέχονται, να σέβονται και να μπορούν να συνυπάρξουν με αυτό που θεωρούν διαφορετικό. Μέσω της αποδοχής και του σεβασμού δημιουργείται μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Το ήξερες;

Κλείνοντας, όσο πιο νωρίς κάποιος καταλάβει την έννοια της διαφορετικότητας και πως το διαφορετικό έχει την δική του ομορφιά, τόσο πιο γρήγορα η κοινωνία μας θα οδηγηθεί μπροστά. Σε αυτό δρούμε σαν σύνολο, όχι σαν μονάδα.

 

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *