Απ’ τα παλιά χρόνια ακόμη, οι άνθρωποι γνώριζαν πως τα ρούχα ήταν αυτά που θα κάλυπταν το γυμνό τους σώμα και θα τους προστάτευαν απο τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες. Συνεπώς ήταν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων. Σιγά Σιγά στα ρούχα άρχισαν να παρουσιάζονται ιδιαίτερα στοιχεία, πέρα απο μεγάλα κομμάτια υφασμάτων, όπως οι τσέπες. Στη σημερινή εποχή, κανείς δεν φορά ρούχα μόνο για την επιβίωση αλλά τα ρούχα πλέον εκφράζουν την προσωπικότητα αυτού που τα φοράει. 

Στις Η.Π.Α έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία ένας νέος τομέας της της ψυχολογίας. Είναι αυτός της ψυχολογίας της μόδας. Ανάλογα με το τι θα φορέσεις θα βλέπουν οι άλλοι αυτό που είσαι ή αυτό που θέλεις να δείχνεις.

Πολλές φορές από το ντύσιμο, οι γύρω μας καταλαβαίνουν πολλά πράγματα για εμάς τους ίδιους, την προσωπικότητά μας. Ήδη αποθηκευμένες πληροφορίες συγκρίνονται με αυτά που βλέπουμε, έχοντας ως αποτέλεσμα την υποσυνείδητη εξαγωγή συμπερασμάτων για το άλλο άτομο μέσω των στάνταρ που έχουμε εμείς για το ντύσιμο. Μέσω του ντυσίματος μπορούμε να πούμε αν κάποιος είναι ανασφαλής, αυστηρός, χαλαρός κλπ. Για παράδειγμα, ένας άντρας αν θέλει να δώσει μια νότα σοβαρότητας θα βάλει ένα κοστούμι.

Σύμφωνα με την Dawnn Karen, νυν ψυχολόγος και πρώην μοντέλο, είναι δύσκολο να ντυθείς κάτι που δεν είσαι, δηλαδή κάτι εντελώς διαφορετικό, λέγοντας: “Στη γλώσσα της ψυχολογίας κάτι τέτοιο αποκαλείται “γνωστική παραφωνία” και είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες φορές τα ρούχα δείχνουν να μας φοράνε ή να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το μόνο που θέλουμε είναι να γυρίσουμε στο σπίτι και να αλλάξουμε”.

Επίσης, τονίζει πως άτομα που θέλουν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο στυλ και να δίνουν μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους προς τα έξω να επιλέξουν εξατομικευμένες στολές εργασίας για το προσωπικό τους, διότι έτσι οι πελάτες θα νιώθουν πιο χαλαροί και άνετοι.

“Τα ρούχα δεν είναι τίποτα μέχρι να τα φορέσεις” 

Πολλοί κλινικοί ψυχολόγοι συνάγουν ορισμένα συμπεράσματα απο την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου σε συνεδρίες. Για παράδειγμα, η κατάσταση του ρούχου, εάν είναι τσαλακωμένο, σκισμένο, παίζει σημαντικό ρόλο. Αν έξω η θερμοκρασία είναι άνω των 30 βαθμών κελσίου και ένασ ασθενής έρθει με μακρύ παντελόνι και μπουφάν, σημαίνει οτι υπάρχει πρόβλημα. Πολυπλοκότερα είναι τα μηνύματα που δέχεται ένας κλινικός ψυχολόγος και είναι βαθιά κρυμμένα.

Ασθενείς που πάσχουν απο κατάθλιψη έχουν συγκεκριμένο τρόπο ντυσίματος, ο οποίος προδίδει την υπάρξει διαταραχής και αμελλούν το ντύσιμό τους και γενικά το πως θα εμφανιστούν ενώ ένας άνθρωπος που πάσχει απο διπολική διαταραχή έχει πολύ προκλητικό ντύσιμο.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία:
1.Womanidol.com (2019), το ψυχολογικό προφίλ της μόδας
2. madamefigaro.gr (2021), Πως τα ρούχα αποκαλύπτουν την προσωπικότητά μας

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *