Συγχώρεση αποκαλείται η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο μετατρέπει τα αρνητικά του συναισθήματα για κάποιον άλλο σε θετικά.Η ετυμολογική σημασία της είναι να χωράς μαζί με κάποιον(συν+χωρώ).

Πολύ συχνά παρατηρείται άνθρωποι γύρω μας να μην πράττουν σωστά βάσει των δικών μας ‘πιστεύω’.Επίσης,οι άνθρωποι συχνά είναι προκατειλημμένοι σε πολλά ζητήματα,όπως για παράδειγμα στην άποψη οτι το φαινόμενο της απιστίας δεν μπορεί να συγχωρεθεί.Η κατανόηση και αναγνώριση τέτοιων ζητημάτων,μπορεί να βοηθήσει πιο εύκολα τον καθένα να απαλλαγεί από αρνητικά συναισθήματα.

Μπορούν όμως να συγχωρεθούν τα πάντα;

Παρόλο που η συγχώρεση θεωρείται ελευθερία,καθώς αποβάλλονται αρνητικά συναισθήματα,υπάρχει η πεποίθηση οτι δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση σε κάθε περιστατικό.Ο καθηγητής ψυχολογίας Everett Worthington,ο οποίος ερευνούσε το θέμα της συγχώρεσης για χρόνια ολόκληρα, όταν η μητέρα του δολοφονήθηκε στο ίδιο της το σπίτι, δήλωσε ”Όπως αποδείχτηκε μπόρεσα να συγχωρέσω αυτόν τον άνθρωπο γρήγορα, αν σκεφτεί κανείς ότι στη σχολή είχα έναν καθηγητή που μου έβαλε Β και μου πήρε περίπου δέκα χρόνια να τον συγχωρέσω”. Οι περισσότεροι θεωρούν οτι πρόκειται για πολύ σημαντικό συμβάν το οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να συγχωρεθεί.

Στον Ιουδαϊσμό, οι οικογένειες δεν μπορούν να συγχωρέσουν τον δολοφόνο, γιατί δεν έχουν σκοτωθεί αυτές,μπορούν όμως να συγχωρέσουν τον θυμό,  και τον θρήνο που έχει προκληθεί σε αυτούς από τον θάνατο. Για παράδειγμα ο καθηγητής που δολοφόνησαν την μητέρα του, δεν είναι αντιμέτωπος με το χαμό της μητέρας του, αλλά με τα συναισθήματα που του προκλήθηκαν από το γεγονός.

Πολλές πληγές δεν μπορούν να φανερώσουν τι τις προκάλεσε,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει συγχώρεση.

Εναλλακτική λύση η εκδίκηση;

Βασικό χαρακτηριστικό της εκδίκησης είναι ο θυμός που βρίσκεται συσσωρευμένος στο άτομο,αλλά μπορεί να υπάρχει και ασυνείδητα.Ο καταναγκασμός της επανάληψης για παράδειγμα,όρος που προέρχεται από την ψυχανάλυση θα μπορούσε να θεωρείται ως μια έμμεση,ασυνείδητη εκδίκηση.

Είναι γνωστό παρόλα αυτά οτι όλα προέρχονται από τον ίδιο μας τον εαυτό.Πολλές φορές,οι άνθρωποι θεωρούν οτι ο συνάνθρωπός τους έκανε λάθος,γιατί οι ίδιοι δεν φέρθηκαν εξαρχής σωστά.Εξάλλου,είναι πιο εύκολο για το άτομο να αλλάξει ορισμένα προσωπικά του χαρακτηριστικά,παρά να πείσει τον απέναντι του για μια ενδεχόμενη αλλαγή,πράγμα που πολλές φορές θεωρείται και σωτήριος παράγοντας ώστε να επέλθει η συγχώρεση.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *