Τι είναι η εποχική κατάθλιψη;

Η εποχική κατάθλιψη (Seasonal Affective Disorder (SAD) είναι το είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά την εναλλαγή των εποχών και κυρίως κατά τον ερχομό του χειμώνα (winter blues), χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν υπάρχουν άτομα που να βιώνουν εποχική κατάθλιψη κατά τους θερινούς μήνες. Τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα με εκείνα της τυπικής κατάθλιψης ενώ η μόνη διαφορά είναι πως η εποχική κατάθλιψη σχετίζεται με την αλλαγή εποχών. Και τα δύο φύλα είναι επιρρεπή στο να βιώσουν εποχιακή κατάθλιψη.

Η εποχιακή κατάθλιψη λοιπόν, τις περισσότερες φορές, για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων συνδέεται με μια ήπια μελαγχολία ή μια διαρκής κούραση ενώ άλλοι εμφανίζουν και εντονότερα συμπτώματα, όπως υπερυπνία, υπερκατανάλωση φαγητού, ευερεθιστότητα, αυπνία, άγχος, ατονία, κοινωνική απομόνωση και ανησυχία.

Αίτια 

Τα αίτια της εποχικής κατάθλιψης παραμένουν άγνωστα μέχρι τώρα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ίσως τα αίτια τελικά να είναι βιολογικά, αφού εντόπισαν ορισμένα ευρήματα: δυσλειτουργία στη νευροδιαβίβαση της σεροτονίνης, η οποία είναι γνωστό πως σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και αυξημένη παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ενισχύεται η δράση της όταν πέφτει το σκοτάδι και προωθεί την έλευση του ύπνου. Ο συνδυασμός των παραπάνω διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και την προσαρμογή του ατόμου στις αλλαγές τόσο του φωτός όσο και των εποχών. Κλείνοντας, η μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D, που παρατηρείται σε άτομα με εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Αντιμετώπιση εποχικής κατάθλιψης

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Φώτοθεραπεία
  • Ψύχοθεραπεία
  • Πρόσληψη Βιταμίνης D
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *