Τα τελευταία χρόνια μια πολύχρωμη μορφή θεραπείας έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Συγκεκριμένα, τα βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων, τα οποία ποικίλουν, απο διάφορους χαρακτήρες ταινίες έως τοπία και από θάλασσες μέχρι ουρανούς. Μια απλή πράξη χρωματισμών εικόνων είναι κάτι το οποίο μπορεί να ανακουφίσει το άτομο απο το άγχος και το στρες, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με μια χαλαρωτική μουσική μπορεί να επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Τι είναι τελικά η Mandala;

Mandala είναι ένα αρχαίο σύμβολο που το εντοπίζουμε παντού. Ο καθένας έχει την δυνατότητα να την βιώσει, αφού είναι ένα σύμβολο ζωής, ηρεμίας και αρμονίας. Είναι μια ασυνείδητη δύναμη, που που προέρχεται ενδόμυχα από την ψυχή ενός ανθρώπου.

Ο όρος Μάνταλα ή Μαντάλα, ανάγεται στη ρίζα -manda, που σημαίνει ουσία. Σε αυτή, προστέθηκε η κατάληξη -la, που σημαίνει περιεχόμενο. Στη Σανκριτική (κλασική γλώσσα της Ινδίας) η λέξη mandala σημαίνει “κύκλος”. Ετυμολογικά σημαίνει «περιέχουσα ενέργεια», κυριολεκτικά όμως, σημαίνει «κύκλος», κύκλος με το κέντρο του. Οι κύκλοι αποτελούν ένα ισχυρό σύμβολο που βρίσκουμε σε κάθε πολιτισμό. Τον παρατηρούμε σε φωτοστέφανα, τροχούς προσευχής και σε άλλα θρησκευτικά σύμβολα, καθώς και στην αρχιτεκτονική και τη φύση. Οι Μάνταλα είναι ιεροί κύκλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά, ώστε να διευκολύνουν τον διαλογισμό στις θρησκείες του Ινδουισμού και του Βουδισμού. Ωστόσο και πολλές άλλες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού και του Ταοϊσμού, έχουν ενσωματώσει και τους μάνταλα στις πνευματικές τους πρακτικές.

Ο Carl Jung λοιπόν επισημαίνει για τον όρο Mandala:  «μέσα από την εμπειρία μιας mandala, ο άνθρωπος μπορεί να βιώσει ότι ανήκει σε ένα σύνολο και κοιτάζοντας από τη θέση του το κέντρο του, όλα αποκτούν ένα νόημα. Με την ενασχόλησή μας με mandala, συμμετέχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στη θεϊκή τάξη και στην αρμονία που εμπεριέχεται σε αυτές. Μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανακάλυψη του πρωταρχικού κέντρου μέσα μας, που θα μας χαρίσει έναν νέο ορίζοντα για τη ζωή και το Θείο».

Η τεχνική “Mandala” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή διαλογισμού, όπου μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και συμπτώματα ψυχοσωματικά. Έχει γενικότερα θεραπευτική επίδραση στην υγεία και βοηθά στην απελευθέρωση της μελατονίνης, μια ορμόνη που λέγεται ότι επιβραδύνει την γήρανση και προάγει τον ύπνο.

Επιπλέον, δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο ο χρωματισμός μέσω της τεχνικής αυτής. Αυτό που θα χρειαστείς είναι χρωματικές ύλες, όρεξη για ζωγραφική, ένα ήσυχο και βολικό περιβάλλον μια ζωγραφία Mandala και ξεκίνα.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε σχέδια Mandala έτοιμα για εκτύπωση:

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *