Τι είναι ο φεμινισμός;
Αρχικά , ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα που υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα των φύλων στο να αντιμετωπίζεται το γυναικείο φύλο ίσο με το ανδρικό. Ο φεμινισμός είναι ένας τρόπος ζωής , σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο και προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ατόμων σε πατριαρχικές δομές.
Πότε και πώς εμφανίστηκε το κίνημα αυτό;
Η αρχή του μεγάλου αυτού κινήματος , έγινε στην Ν. Ζηλανδία , το πιο γνωστό όμως είναι το δεύτερο με τις αταβιστικές δράσεις κατά τις δεκαετίες 1960 , 1970 . Το κίνημα , φαίνεται να πήρε γεγονότα και ιδέες από το γνωστό βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ με την ονομασία ΄΄Δεύτερο Φύλο΄΄ , το οποίο εκδόθηκε το 1949 και που μέχρι και σήμερα πιστεύετε , ότι είναι και το ξεκίνημα του κινήματος αυτού. Η συγγραφέας και φιλόσοφος Σιμόν , αναφέρει το γυναικείο φύλο ΄΄Δεύτερο΄΄ , καθώς οι γυναίκες βιώνουν τον περιορισμό και την καταπίεση από την πατριαρχία.
Ύστερα από μόλις 10 έτη ξεκίνησαν οι γυναίκες να επαναστατούν και να διαμαρτύρονται και να ζητάνε την ελευθερία τους μέσα στο πατριαρχικό σύστημα. Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν ούτε τα βασικά τους δικαιώματα στην ελευθερία του λόγου , στην οικεία τους , στην εκπαίδευση , στην κοινωνία και το να δουλεύει και να πολιτεύεται μία γυναίκα φάνταζε ανέφικτο.
Φεμινισμός στην Ελληνική κοινωνία
Ο φεμινισμός στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 1860 από την Καλλιρρόη Παρρέν , μία από τις ελάχιστες γυναίκες που έλαβε τότε εκπαίδευση στην Ελλάδα καθώς το ήθελε και κατάφερε να σπουδάσει και να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στα Βαλκάνια και Ρωσία .Αποφασισμένη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγραφε η ίδια και μόνο στην πρώτη γυναικεία εφημερίδα ΄΄Εφημερίς των Κυριών”, η οποία εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου του 1887, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσει. Στην συνέχεια , στην εφημερίδα εντάχθηκαν και κάποιες ακόμη γυναίκες εκπαιδευτικοί της Ελλάδας.
Εν συνεχεία η ίδια εκπροσώπησε τις γυναίκες αλλά και την χώρα σε συνέδρια στο εξωτερικό και συνέταξε την Ένωσις των Ελληνίδων . Μέσω της γυναίκας αυτής , έγινε το κίνημα του φεμινισμού στην χώρα μας , ενώ από την φήμη που δημιουργήθηκε ήρθε βοήθεια από το εξωτερικό από αντίστοιχα κινήματα για την περίθαλψη γυναικών που κινδύνευαν.
Με τον τρόπο αυτό , άρχισε ένα από τα σημαντικότερα κινήματα , που προασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου , ο φεμινισμός στην Ελλάδα , όμως μέχρι να επιτευχθεί η ανεξαρτησία των γυναικών και τα ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς πέρασαν ακόμα πάρα πολλά χρόνια και συμβάντα.
Το σύμβολο του φεμινισμού
Γνωστό σε όλους ως σύμβολο του φεμινισμού είναι το ΄΄ σουτιέν ΄΄ στην τεράστια κινητοποίηση των γυναικών στο Σαν Φρανσίσκο το 1969 . Με τον τρόπο αυτό , ήθελε να δείξει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα της. Η είδηση του γεγονότος αυτού , έφτασε σε όλον τον κόσμο από άκρη σε άκρη και έδωσε την έμπνευση να συμβεί το ίδιο και σε άλλες διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών , όπου μερικές γυναίκες μάλιστα όχι μόνο έβγαλαν τα σουτιέν τους αλλά και τα έκαψαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Όλα αυτά τα πέταξαν στους ΄΄ κάδους ελευθερίας΄΄ .
Τα δικαιώματα των γυναικών έχουν πλέον σε κάποιο βαθμό κατακτηθεί αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε πλευρά του πλανήτη , καθώς υπάρχουν ακόμα μέρη που οι γυναίκες ζούνε υπό την σκιά της πατριαρχίας. Σαν γυναίκες είναι αναγκαίο να στεκόμαστε η μία δίπλα στην άλλη και να υπάρχει αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση καθώς υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα για να ξεφύγουν οι γυναίκες όλου του κόσμου από το πατριαρχικό σύστημα.