Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος “σχέση” είναι όλο και δυσκολότερο να οριστεί αφού οι σχέσεις έχουν μετατραπεί σε κάτι αρκετά περίπλοκο και δύσκολο ταυτόχρονα. Τα κοινωνικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα κ.λ.π μπορεί να είναι τα αίτια που δυσκολεύουν τον όρο “σχέση”. Επομένως, ποιοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν αλλεργία στη σχέση;
Τι είναι η σχεσοφοβία;
Η έννοια της “σχεσοφοβίας” στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένη. Η λέξη προέρχεται απο τις λέξεις “σχέση” και “φόβος”, ο φόβος δηλαδή για τις σχέσεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να δεσμευτούν. Το “σχεσοφοβικό” λοιπόν άτομο, ακόμη και αν νιώθει πράγματα για το άλλο άτομο, φοβάται την δέσμευση και την συναισθηματική εμπλοκή μήπως πληγωθεί.
Τα συγκεκριμένα άτομα, δεν διστάζουν απλά να δεσμευτούν αλλά νιώθουν αδυναμία γενικώς για το συναισθηματικό κομμάτι. Κατ’ αρχήν, φοβούνται να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα για άλλα άτομα, ακόμη και εάν τα άλλα άτομα εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Αυτό έχει να κάνει με την ύπαρξη ανασφάλειας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις σχέσεις.
Έπειτα, πολλοί δεν θέλουν να δημιουργήσουν μια σχέση, διότι αισθάνονται πως δεν θα μπορούν να εμπλακούν με άλλα άτομα του αντίθετου φύλου. Αυτό έχει να κάνει με την σιγουριά που νιώθει ένα άτομο προκειμένου να μπει σε μια σχέση, αν είναι έτοιμος/η γι’ αυτό και αν θέλει πραγματικά.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Επειδή κάποιοι είχαν προηγούμενες και κακές εμπειρίες με πρώην σχέσεις. Άσχημες συμπεριφορές, σωματική και λεκτική βία που υπήρχαν στις προηγούμενες σχέσεις έχει ως απόρροια την γέννηση φόβου για μια επόμενη σχέση.
- Επειδή κάποιο μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον, όπου έβλεπαν δυστυχείς σχέσεις είναι πιθανό να αναπτύσσουν φόβο για τις επόμενες σχέσεις.
- Επειδή ίσως να έχουν φίλους που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις και φοβούνται ότι όλες οι σχέσεις είναι έτσι.
Να θυμάστε πως η κάθε σχέση είναι διαφορετική και στηρίζεται πάνω σε διαφορετικά και μοναδικά θεμέλια. Παρά την δυσκολία πλέον να δημιουργήσεις μια σχέση, σκέψου ότι με το άλλο άτομο μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.