Η χρήση της κάνναβης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει διάφορους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Η χρήση της μπορεί να είναι και καθημερινή ενώ την χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος των ερευνητών με σκοπό να ερευνήσουν την επίδραση της στην υγεία του ατόμου. Ποια είναι όμως η επίδραση της κάνναβης στη μνήμη αυτοπτών μαρτύρων που αφηγούνται ένα γεγονός;

Η χρήση κάνναβης λοιπόν, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη του χρήστη. Είναι πιθανόν να επηρεάσει όχι μόνο την μνημονική του ικανότητα αλλά έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτούν στην αναφορά των πραγματικών γεγονότων, κάνοντας αναφορά σε περιστατικά ή σκηνές που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Αυτό συμβαίνει διότι η κάνναβη μπορεί να αλλάξει την επεξεργασία της βραχυπρόθεσμης μνήμης, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση προσωρινών και πρόσφατων πληροφοριών.

Έπειτα, μια ακόμη επίδραση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων. Με λίγα λόγια, το άτομο που κάνει χρήση κάνναβης δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιο άτομο του μιλάει ή σε ποιο άτομο αναφέρεται κάποιος άλλος. Επομένως, η κάνναβη επιδρά αρνητικά σε οποιαδήποτε διεργασία έχει σχέση με την μνήμη.

Σύμφωνα με τον Riba et al, οι χρόνιοι χρήστες κάνναβης είναι λιγότερο ενεργοποιημένοι γνωστικά και πιο επιρρεπείς σε ψευδείς αναμνήσεις σε σχέση με αυτούς που η χρήση τους είναι περιστασιακή.

Η έρευνα των Vredeveldt, Charman, Den Blanken και Hoolydonk

Σε ένα coffee shop, στο Άμστερνταμ διεξήχθη μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία θα συμμετείχαν 120 άτομα, τα οποία θα ήταν ίσα κατανεμημένα σε δύο κατηγορίες: σε νηφάλιους και σε αυτούς που βρισκόταν υπό την επιρροή της κάνναβης. Όλοι αυτοί καλούνταν να παρακολουθήσουν μια πλασματική ληστεία και μετά ο καθένας ξεχωριστά να περιγράψει τι έγινε, σαν να ήταν αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος.

Αποτελέσματα

Οι νηφάλιοι θυμόντουσαν στατιστικά σημαντικά περισσότερα σωστά πρόσωπα καθώς και στοιχεία από τον χώρο της ληστείας κατά την περιγραφή τους.

Σχετικά με τις λάθος ανακλήσεις του συμβάντος, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Όμως, τα άτομα που βρίσκονταν υπό την επήρεια της κάνναβης δήλωναν σίγουροι για την ανάκληση των γεγονότων ακόμη και αν τα όσα περιέγραφαν ήταν λανθασμένα.

Κλείνοντας, συμπεραίνουμε ότι:

  • τα άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης παρέχουν λιγότερο ακριβείς πληροφορίες και η μνήμη τους δεν είναι τόσο καλή όσο των νηφάλιων.
  • Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αναγνώριση προσώπων.
Βιβλιογραφία:
1.Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στην υγεία, news4health.gr (2020)
2. Effects of cannabis on eyewitness memory (2018), annelies.vredeveldt.com/
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *