Η σεξουαλικότητα στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί από τα βρεφικά ακόμα έτη. Αρχικά , ξεκινάει με τον θηλασμό και με τον πρωκτό κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Στην συνέχεια στην νηπιακή ηλικία , τα παιδιά αναζητούν την ταυτότητα τους και διερευνώντας και ανακαλύπτοντας το σώμα τους , όπως και του αντίθετου φύλου. Όλα αυτά, παρατηρούνται έως την άφιξη του παιδιού στο δημοτικού , όπου εκεί έχει ήδη καταλάβει το φύλο του και δεν ασχολείται πλέον με την σεξουαλικότητα τους αλλά με το σχολείο , τις παρέες αλλά και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα τους , όπως και κάποιες δραστηριότητες π.χ. μπαλέτο , ποδόσφαιρο , αγγλικά..
Όμως , κατά την είσοδο του παιδιού στην εφηβεία το παιδί αρχίζει και εκδηλώνει έντονο ερωτικό ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο αλλά και για να ανακαλύψει την σεξουαλικότητα του. Το παιδί προσπαθεί να μοιάσει στον ενήλικα και το ίδιο επιδιώκει και με την σεξουαλικότητα του.
Τι όμως οφείλουν να κάνουν οι γονείς;
Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν , ότι επρόκειτο για κάτι το εντελώς φυσιολογικό και ότι τα παιδιά από τα νηπιακά ακόμη χρόνια θα εξερευνούν την σεξουαλικότητα τους αλλά και θα τους δημιουργούνται απορίες. Παρόλα αυτά , παρατηρείται συχνά από τους γονείς στην εκδήλωση τέτοιων ερωτήσεων και συμπεριφορών νιώθουν αμηχανία και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν και να κάνουν . Όμως , θα πρέπει να αντιδρούν και να πράττουν φυσιολογικά και ήρεμα , ώστε τα παιδιά να λάβουν την κατάλληλη καθοδήγηση από κάποιον που μόνο το καλό τους θέλει.
Έτσι λοιπόν είναι αναγκαίο , οι γονείς να μιλούν ανοιχτά για το θέμα σε τυχόν ερωτήσεις που τους γίνονται αλλά και να ανοίγουν οι ίδιοι την συζήτηση σχετικά με την σεξουαλικότητα στα παιδιά τους. Θα πρέπει να τους περνάνε την ιδέα , ότι είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό μία φυσική ανάγκη του ανθρώπου και δεν πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτήν. Εν συνεχεία , να τους εμφυσούν την έννοια του σεβασμού στο σώμα τους , στις ανάγκες τους αλλά και στο αντίθετο ή και στο ίδιο φύλο. Τέλος , να κάνουν τα παιδιά τους να καταλάβουν , ότι η σεξουαλικότητα του καθενός είναι προσωπική και μόνο υπόθεση.
Tip : Σε περίπτωση που δεν μπορεί ένας γονιός να καθοδηγήσει μία τέτοια συζήτηση , είναι καλό να ζητηθεί η βοήθεια κάποιου ειδικού , ώστε το παιδί να καθοδηγηθεί ορθά και στην συνέχεια να δημιουργήσει μία θετική εικόνα για την σεξουαλικότητά του.