Σε μία καθημερινότητα που βασίζεται στην αγωνία και στους γρήγορους ρυθμούς ζωής, το αριστερό ημισφαίριο είναι κυρίαρχο, ενώ οι λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου, εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

Ο εγκέφαλος, όπως είναι γνωστό, χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια, που το καθένα είναι υπεύθυνο να επιτελεί διαφορετικές λειτουργίες. Το δεξί ημισφαίριο έχει να κάνει με την δημιουργικότητα, την φαντασία, την επικοινωνία και τις τέχνες ενώ το αριστερό ημισφαίριο σχετίζεται με την λογική, την στρατηγική και γενικότερα με τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια καθώς είναι αδύνατη η αποκλειστική χρήση μόνο του ενός απλώς ίσως να χρησιμοποιούμε ένα από τα δύο ημισφαίρια λίγο περισσότερο απ’ ότι το άλλο. Συνεπώς, Επομένως, κυρίαρχο ημισφαίριο είναι αυτό που επεξεργάζεται και δέχεται με μεγαλύτερη ευκολία τα διάφορα ερεθίσματα.

Εκτός από τις διαφορετικές λειτουργίες που επιτελεί το κάθε ημισφαίριο, επεξεργάζεται και με διαφορετικό τρόπο το κάθε ερέθισμα, που μπορεί να δέχεται. Ας δούμε λοιπόν:

  • Κάποιος που λειτουργεί με το αριστερό ημισφαίριο εξάγει κάποια συμπεράσματα εξετάζοντας ένα-ένα τα δεδομένα που του δίνονται. Αντίθετα, το παιδί που έχει κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο ξεκινά από το συμπέρασμα για να προχωρήσει σιγά-σιγά στα επιμέρους στοιχεία.
  • Παιδιά με κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο λειτουργούν αποτελεσματικότερα με σύμβολα. Αντίθετα, παιδιά με κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο επικοινωνούν μέσω συγκεκριμένων και χειροπιαστών πληροφοριών και ερεθισμάτων.
  • Τα παιδιά με κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο σκέφτονται με σειρά, ακολουθώντας  προγράμματα. Αντίθετα, παιδιά με κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο επεξεργάζονται τυχαία και μπερδεμένα.
  • Τα παιδιά με κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζονται με έναν λογικό τρόπο επεξεργάζονται τις πληροφορίες κομμάτι-κομμάτι για να λύσουν ένα πρόβλημα στηριζόμενο στη λογική απόδειξη. Αντίθετα, τα παιδιά που λειτουργούν με το δεξί ημισφαίριο σκέφτονται παρορμητικά και χρησιμοποιούν κυρίως τη διαίσθηση.

 

 

 

 

 

Πηγή:
https://teachnews.gr/pyxologia-symvouleftikh/item/658-i-leitourgia-twn-egkefalikon-imisfairiwn-kai-oi-epiptwseis-tis-sti-mathisi
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *