Παρά την επικαιρότητα που τον τελευταίο καιρό θίγει θέματα που έχουν να κάνουν με τις γυναίκες, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα και λιγότερο διαδεδομένο είναι η ψυχική υγεία των ανδρών. Σαφώς και οι άνδρες είναι πιθανό να ζημιωθούν από στερεότυπα και τις προσδοκίες, που μια κοινωνία απαιτεί από αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι και η ψυχική υγεία των ανδρών μπορεί να διαταραχθεί. Το ευκολότερο θα ήταν να ζητήσουν βοήθεια. Γιατί όμως δεν το κάνουν;

Στην Ελλάδα, το 69% του ποσοστού των αυτοκτονιών είναι άνδρες. Παρά την ευαισθησία των γυναικών και τις αυξημένες πιθανότητες που υπάρχουν να διαγνωστούν με κατάθλιψη, αυτό δεν σημαίνει πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν τελικά κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνες και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν κατάθλιψη στον ίδιο βαθμό με τις γυναίκες, απλώς οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια.

Οι άνδρες, λοιπόν, όντας, βάσει στερεοτύπων, αυτός που θα φροντίσει για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, που έχει τα ινία της οικογένειας, είναι ο “δυνατός” και αυτός που προστατεύει τα υπόλοιπα μέλη. Χωρίς αυτά να ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις και φυσικά χωρίς να είναι εγγενώς κακά πράγματα, δυσκολεύουν τους άντρες να ζητήσουν βοήθεια.

Έχοντας οι άνδρες μάθει απ’ την κοινωνία να είναι πιο “σκληροί” και να εκτιμούν ιδιότητες, όπως τον έλεγχο συναισθημάτων και την απομόνωση προκειμένου να μην κριθούν, αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια τόσο από έναν ειδικό ψυχικής υγείας όσο και από ένα κοντινό τους πρόσωπο από το οικογενειακό ή το φιλικό τους περιβάλλον, παρά την αμέριστη εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουν στα άτομα αυτά.

Τα αγόρια και έπειτα οι άνδρες μαθαίνουν από μικρή ηλικία τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν βάσει του φύλου τους. Έχει διαδοθεί η αντίληψη πως τα αγόρια “δεν πρέπει να δείχνουν να συναισθήματά τους”, “δεν πρέπει να λυγίζουν” και φυσικά να καταπνίγουν με οποιονδήποτε τρόπο τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Συνεπώς, οι άνδρες έχουν μεγαλώσει με την αντίληψη ότι “τα κακά συναισθήματα τα αποφεύγουμε, τα καταπνίγουμε, δεν τα μοιραζόμαστε”. Θεωρείται πως καλό είναι αυτά να κρύβονται και να μην εκφραστούν σε κανέναν ακόμη και αν αυτά σε πνίγουν. Πεποίθηση που φυσικά και είναι λάθος.

Τι μπορεί να γίνει;

Η αποφυγή “καλουπιών”, στερεοτύπων και πεποιθήσεων που σχετίζονται με τα φύλα θα πρέπει να αλλάξουν από την μεριά της κοινωνίας. Θα πρέπει ως κοινωνία, να εκτιμάμε την καλοσύνη και την φροντίδα προς τις γυναίκες και φυσικά να περιμένουμε από τους άνδρες να δείχνουν θαρραλέοι, προστατευτικοί και δυνατοί. Αυτό που πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε είναι πως όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου έχουμε ίσα δικαιώματα.

Ως άτομο μπορείς:

  •  Να επιδιώξεις την ρύθμιση των συναισθημάτων σου
  • Να επιδιώξεις ένα διάλειμμα ή μια ευχάριστη έξοδο
  • Να αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, η εμπιστοσύνη και το μοίρασμα συναισθημάτων με δικά σου άτομα

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *