Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί η γλωσσική επικοινωνία εντοπίζεται στο αριστερό ημισφαίριο. Δεν έχει σημασία το πως εκφράζεται, δηλαδή με γραπτό, προφορικό λόγο ή νοηματική. Όταν έννοιες ή διάφορα αντικείμενα έχουν να κάνουν με το γλωσσικό σύστημα, την αναπαράστασή τους αναλαμβάνει το αριστερό ημισφαίριο ενώ όταν έχει να κάνει με διαστάσεις του χώρου, υπεύθυνο είναι το δεξί ημισφαίριο.

Συνεπώς, λειτουργίες που σχετίζονται με την κατανόηση, την αντίληψη και γενικότερα με την γλώσσα είναι άμεσα συνδεδεμένες με το αριστερό ημισφαίριο. Εκεί βρίσκονται οι περιοχές Wernicke και Broca,  το κινητικό και το αισθητικό κέντρο του λόγου.

Πιο συγκεκριμένα, το κέντρο του Wernicke έχει να κάνει με την επεξεργασία κατανόησης των λεκτικών στοιχείων, ήχων (λέξεων και ιδεών) καθώς και με την αναγνώριση συντακτικών στοιχείων, δηλαδή δομικών στοιχείων του λόγου. Είναι γνωστό ως “κέντρο επεξεργασίας των λέξεων”, αφού χάρη στην περιοχή αυτή αντιλαμβανόμαστε “τι μας λένε”. Εάν ζημιές υπάρξουν στην περιοχή αυτή, οδηγούν σε αφασία Wernicke. 

Αντίθετα, το κέντρο του Broca αφορά την δομή καθώς και την δημιουργία φράσεων και είναι γνωστό ως “κέντρο ομιλίας”. Αποτελεί μέρος του μετωπιαίου λοβού.  Πιθανές βλάβες των περιοχών αυτών μπορεί να προκαλέσουν γλωσσικές διαταραχές, προβλήματα έκφρασης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κατανοούν την ίδια τη γλώσσα. Οι ζημιές στην περιοχή Broca και στο γενικότερο περιβάλλον, οδηγούν σε αφασία Broca. 

Η περιοχή Broca και Wernicka συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας δομής που ονομάζεται τοξωτή δέσμη. 

Εν συντομία:  η βασική διαφορά μεταξύ των δύο περιοχών είναι ότι είναι υπεύθυνη για την πρώτη, οργανώστε τον τρόπο που μιλάμε και το δεύτερο φροντίζει να καταλάβουμε τι μας λένε.

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *