Σε ολόκληρη τη ζωή μας ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός πρόκειται να αποκτήσει δικαιωματικά την ιδιότητα και τον τίτλο του “φίλου”.

Η λέξη “φίλος” προέρχεται από το ρήμα “φιλώ”, που σημαίνει αγαπώ (αρχαία ελληνικά) ενώ (στα νέα ελληνικά) έχει τη σημασία του δίνω φιλί. Η ετυμολογία της λέξεις δεν έχει τόσο μεγάλη αξία όσο η σημασία της φιλίας.

Η φιλία πρόκειται για την σχέση δύο ή περισσότερων ανθρώπων ίδιου ή ακόμη και διαφορετικού φύλου. Ο φίλος μας επιλέγει ή το αντίστροφο και αυτό σημαίνει πως η σχέση που υπάρχει μεταξύ μας είναι δική μας επιλογή. Επειδή είναι δική μας επιλογή, σε επίλεξε γι’ αυτό που είσαι πραγματικά και σε αγαπάει ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Δέχεται τα ελαττώματά σου και κατανοεί ότι ενώ είστε τόσο διαφορετικοί στην πραγματικότητα μπορείτε να γίνετε τόσο ίδιοι παρά τα ελαττώματα του καθενός.

Είναι δίπλα σου όταν είσαι αδύναμος, όταν χρειάζεσαι βοήθεια, όταν χρειάζεσαι ακόμη και μια απλή βόλτα ή μια απλή μέρα χαλάρωσης στο σπίτι. Είναι εκεί για τα όμορφα και τα δύσκολα. Τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα. Για να σου υπενθυμίσει ποιος είσαι και ποιος μπορείς να γίνεις. Για να σε προστατεύσει ακόμη και αν δεν συμφωνεί με τις επιλογές σου. Να χαρεί με την χαρά σου και να λυπηθεί με την λύπη σου.

Ο ρόλος του φίλου είναι πολύπλευρος και πρέπει η πορεία μεταξύ των φίλων να είναι αμφίδρομη. Πρέπει να δίνεις πράγματα και να πάρεις πράγματα, να είσαι κακή επιρροή και ταυτόχρονα καλή. Να κάνεις πράγματα ανιδιοτελώς και να μην σε νοιάζει, αν όσα πάρεις είναι λιγότερα απ’ όσα έδωσες.

Δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από ελάχιστους ανθρώπους γύρω μας, που μας προσφέρουν το αίσθημα της πληρότητας. Είναι η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε. Όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε και να βασιστούμε, έχουμε ακόμη επιλογές και λύσεις.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *