Πρόσφατα ήρθε ξανά στην επιφάνεια ένα πείραμα, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο παρελθόν, βάσει του πειράματος, που έλαβε χώρα το 1961 στο Πανεπιστήμιο του Yale υπό τον καθηγητή Ψυχολόγο Stanley Milgram.

Τι είναι το πείραμα Milgram;

Το 1961, ο Stanley Milgram αποφάσισε να ερευνήσει την επιρροή που έχουν οι φιγούρες εξουσίας στην λήψη αποφάσεων με αφορμή τα όσα συνέβαιναν τη Ναζιστική περίοδο.

Η επιρροή με βάση το διαχωρισμό των επιπέδων της κοινωνικής επίδρασης βρίσκεται στα πιο υψηλά επίπεδα, αυτό της υπακοής. Στην περίπτωση της υπακοής, το ένα άτομο που βρίσκεται σε θέση εξουσίας είτε εκ περιβολής κατοχυρωμένη (συνταγματάρχης, αστυνομικός, γιατρός) είτε θέσει κατοχυρωμένη (καθηγητής, διευθυντής, προϊστάμενος) δίνει εντολές στους υπόλοιπους που βρίσκονται ιεραρχικά σε χαμηλότερη θέση την οποία θα πρέπει να επιτελέσουν.
Οι συμμετέχοντες έπειτα από κλήρωση ελάμβαναν είτε το ρόλο του δασκάλου  είτε το ρόλο του μαθητή, καθώς μαθητής πάντα αναλάμβανε ένας συνεργάτης του ερευνητή.

Ο βασικότερος ρόλος των δασκάλων ήταν να επιπλήξουν με ηλεκτροσόκ, όσους από τους μαθητές δεν απάντησαν σωστά, του οποίου η ένταση σταδιακά θα μεγαλώνει.

Οι συμμετέχοντες δέχονταν πιέσεις ή διαταγές από τον ερευνητή, ώστε να αυξήσουν την ένταση του «χορηγούμενου ηλεκτροσόκ». Το 65%, των συμμετεχόντων υπάκουσαν και εκτέλεσαν το δυνατότερής έντασης ηλεκτροσόκ, χωρίς να φέρουν κάποια  αντίρρηση. Να τονιστεί,  πως δεν υπήρχε πραγματικό ηλεκτροσόκ, ο μαθητής ήταν συνεργάτης του ερευνητή και οι έντονες κραυγές τις στιγμές του ηλεκτροσόκ προέρχονταν από ηθοποιούς.

Μισό αιώνα μετά, το πείραμα επαναλήφθηκε στην Πολωνία, όπου πρέπει να σημειωθεί ότι το πείραμα δεν βασίστηκε στην διαδικασία του Milgram αλλά του Burger.

Τ’ αποτελέσματα του πειράματος αναφέρουν ότι 9 στους 10 συμμετέχοντες (90%) προθυμοποιήθηκαν να πατήσουν το κουμπί με το δυνατότερο σε ισχύ «ηλεκτροσόκ». Οι ερευνητές ασκούσαν πιέσεις στους συμμετέχοντες λέγοντας τους ότι πρέπει να συνεχίσουν χωρίς να έχουν άλλη επιλογή και να φτάσουν στο τέλος.

Ένα άλλο εύρημα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πως στην περίπτωση που έπρεπε να χορηγηθεί ηλεκτροσόκ και το θύμα ήταν «γυναίκα» , ο αριθμός των συμμετεχόντων που δεν ήθελαν να υπακούσουν στην εντολή, τριπλασιαζόταν όταν το θύμα ήταν άνδρας.

 

 

Πηγή: Maxmag.gr
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *