Όπως και οι ενήλικες , έτσι και τα μωρά διαθέτουν την δική τους ιδιοσυγκρασία που ανάλογα τον τύπο άλλοτε καθίστανται  πιο ευάλωτα και με αρκετά ”ξεσπάσματα” κλάματος , ενώ άλλοτε ήρεμα με πολύ λίγη ”γκρίνια”. Δεν υπάρχουν , λοιπόν μωρά ”καλά” και ”όχι καλά” αλλά μωράκια με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες.

Ποιοι είναι , λοιπόν οι 4 τύποι ιδιοσυγκρασίας των μωρών  ; 

  1. Τα μωρά αυτά με την ήπια ιδιοσυγκρασία: Εδώ τα μωράκια είναι αρκετά ήσυχα και ήρεμα από τις πρώτες μέρες ακόμα της ύπαρξης τους και δείχνουν , όταν κάτι τα ενοχλεί να αντιδρούν ελάχιστα, συνήθως με λίγη μόνο γκρίνια.
  2. Τα μωρά με δύσκολη ιδιοσυγκρασία : Τα μωρά στην κατηγορία αυτή , αντιδρούν υπερβολικά και συχνά ” ξεσπούν” σε κλάματα, τα οποία δεν σταματούν παρά τις ”φιλότιμες” προσπάθειες των γονιών τους. Αυτό συμβαίνει λόγω της έντονης προσωπικότητας που διαθέτουν και δεν μπορούν να περιορίσουν.
  3. Με ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία: Επρόκειτο για μωρά, τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα και μπορεί να αντιδρούν ακόμα και με το χτύπημα του κουδουνιού του σπιτιού. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μωρών αυτών , απ΄ όπου και μπορούν να κατανοήσουν οι γονείς , ότι συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία είναι , ότι όταν κάποιος είναι υπερβολικά κοντά τους τείνουν να αποστρέφουν το βλέμμα τους από πάνω του. Η λύση είναι αρκετά απλή να σταθείτε λιγάκι πιο πέρα , ώστε να νιώσουν, ότι έχουν τον χώρο τους.
  4. Και τέλος , με την έντονη ιδιοσυγκρασία : Στην περίπτωση αυτή το μωρό σας δεν θα ηρεμήσει με τίποτα μετά από το ”ξέσπασμα” του , ακόμα και εάν τελικά του κάνουν το χατίρι οι γονείς του. Συνήθως , κάνει έντονα ξεσπάσματα σαν να ”εκρήγνυται” .

Η ιδιοσυγκρασία αυτή θα παραμείνει σε όλη του την ζωή ; 

Είναι πολύ σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα ωραίο ο γονιός να είναι σε θέση να δει την ιδιοσυγκρασία του μωρού τους , η οποία και το καθιστά μοναδικό στον κόσμο. Η ιδιοσυγκρασία του , όσο περνούν τα χρόνια δεν αλλάζει αλλά το παιδί μαθαίνει δεξιότητες και δέχεται ερεθίσματα , ώστε να είναι σε θέση να ισορροπεί την έντονη , την ευαίσθητη ή κάθε άλλου είδους προσωπικότητας του.

Πως μπορεί ένας γονέας να καταλάβει σε ποιου είδους ιδιοσυγκρασία ανήκει το μωρό ; 

Αρχικά κάποιες ερωτήσεις βοηθούν στο ερώτημα αυτό , όμως σε κάθε περίπτωση το κάθε παιδί είναι μοναδικό και με την δική του ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία.

  • Πως αντιδρά σε έντονους ήχους ;
  • Πως αντιδρά με τις έντονες κινήσεις;
  • Όταν το ακουμπάτε κάπου ανάσκελα αντιδρά ήρεμα ή έντονα ;
  • Το χτύπημα του τηλεφώνου , οι έντονοι ήχοι , το έντονο φως το ενοχλεί πολύ ή λίγο ;
Share:

author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *