Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι που είχε συνηθίσει να έχει δεδομένη την μηδαμινή απόσταση που τους χωρίζει και ένας από τους δύο θα πρέπει τώρα να φύγει μακριά; Τι γίνεται όταν είχες συνηθίσει τον άλλον; Τι γίνεται όταν είναι “εδώ” νοητά αλλά όχι σωματικά; Συνηθίζουμε να ονομάζουμε την κατάσταση αυτή “σχέση από απόσταση”.

Η σχέση μεταξύ δύο ατόμων φυσικά και είναι από τα ομορφότερα πράγματα στον κόσμο. Είναι δύσκολη όμως για ένα ζευγάρι, η ώρα που ένας από τους δύο λόγω συνθηκών θα αναγκαστεί να φύγει μακριά. Εκεί που σε όλα ήσασταν μαζί, που αντί για μονάδα δρούσατε ως ντουέτο; Τώρα μένεις μόνος σου και το δικό σου “εδώ” διαφέρει από το δικό του. Ξυπνάς μόνος σου, κοιμάσαι μόνος σου, τρως μόνος σου, τραγουδάς μόνος σου. Όλα φαντάζουν πολύ διαφορετικά.

Η φάση της συνειδητοποίησης σαφώς και είναι απ’ τις δυσκολότερες. Πρέπει ουσιαστικά να αντιληφθείς πως ότι έκανες με το άλλο σου μισό με τόση ευκολία, ξαφνικά οι δεδομένες αυτές στιγμές δυσκολεύουν και μια απόσταση χωρίζει το “μαζί” σας. Παρά την προσαρμογή στην νέα αυτή κατάσταση, το κενό υπάρχει, αφού μια βιντεοκλήση, ένα τηλέφωνο ή ένα μήνυμα δεν αναπληρώνει το κενό αυτό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως προσπαθεί να το αναπληρώσει.

Δεν μπορείς να ακουμπήσεις τον άνθρωπό σου, να τον αγγίξεις, μπορείς όμως να μοιραστείς τις σκέψεις σου. Δεν μπορείς πια να φιλήσεις τον άνθρωπό σου, μπορείς όμως να του πεις μια γλυκιά καληνύχτα. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μεταξύ σας την ασφάλεια, μπορείς όμως να εκφράσεις τους προβληματισμούς που υπάρχουν και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις το αίσθημα αυτό.

Η φυσική και σωματική απουσία ενός εκ των δύο ατόμων μιας σχέσης, δεν είναι πάντα η καταστροφή της. Μπορεί να εξελιχθεί να στηριχθεί σε σταθερότερα θεμέλια, αφού ίσως δεν διαλυθεί με το πέρασμα του χρόνου και ειδικότερα με την απόσταση. Θα χτίσει γερές βάσεις. Δικλείδα σε μια τέτοια σχέση είναι η επικοινωνία. Η ουσιαστική επικοινωνία με τον άνθρωπο σου, η σωστή επικοινωνία μπορεί να φέρνει τον άνθρωπο σου κοντά και ας είναι χιλιόμετρα μακριά.

Μίλα με τον άνθρωπο σου. Πες του μια καλημέρα το πρωί με χαμόγελο και μια καληνύχτα το βράδυ με αυτό. Ακόμη και αν δεν τον έχεις δίπλα σου. Ακόμη και αν η μέρα στην δουλειά δεν ήταν καλή. Η απόσταση δημιουργεί προβλήματα, όμως είναι στο χέρι σου, αν θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις αυτά σαν να μην έφυγε κανείς και ποτέ.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *