Η ψύχωση στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται αργά και ύπουλα. Αρχίζουν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα ενώ ασυνήθιστες σκέψεις στοιχειώνουν το μυαλό σου ξανά και ξανά. Αρχικά, νομίζεις ότι όλα αυτά είναι δημιούργημα της φαντασίας σου, όσο όμως περνάει ο καιρός η ανησυχία και το άγχος σου χτυπούν την πόρτα. Κάτι δεν πάει καλά, δεν γνωρίζεις όμως τι και γιατί.

Την πρώτη φορά που ένα σύμπτωμα εμφανίστηκε, παραξενεύτηκες και ταράχτηκες. Το ίδιο και τα κοντινά σου πρόσωπα όπως φίλοι και συγγενείς, αντιλήφθηκαν πως κάτι δεν πάει καλά. Κάθε άνθρωπος εμφανίζει με διαφορετικό τρόπο συμπτώματα και συνεπώς με διαφορετική ένταση. Στο 90%, τα συμπτώματα είναι ήπια και είναι περισσότερα από ένα ίσως σε συνδυασμό. Ας δούμε όμως τα σημάδια αυτά που υποδηλώνουν την ύπαρξη ψύχωσης:

  1. Προτιμάς να μένεις μόνος σου: Αποφεύγεις κάθε συναναστροφή με άλλους ανθρώπους ακόμη και αν είναι φίλοι σου ή οικογένεια σου, παραμένοντας κλεισμένος σε ένα δωμάτιο.
  2. Ξεχνάς πολύ συχνά πράγματα: Είναι πολύ πιθανό να ξεχάσεις από τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου μέχρι και ένα σημαντικό ραντεβού.
  3. Έχεις παραισθήσεις: Ακούς και βλέπεις πράγματα. Διαφορετικοί ήχοι και πιο δυνατοί ενώ βλέπεις τα αντικείμενα αλλαγμένα ως προς το σχήμα, το μέγεθος κλπ.
  4. Γίνεσαι καχύποπτος: Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να γίνεσαι καχύποπτος, να νομίζεις πως όλοι μιλάνε για σένα και να νευριάζεις με αυτό.
  5. Απόσπαση προσοχής: Δυσκολία συγκέντρωσης και φυσικά απόσπαση προσοχής είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της ψύχωσης.
  6. Εκνευρίζεσαι εύκολα: Με πράγματα που δεν θα εκνευριζόσουν παλιότερα αρχίζεις και θυμώνεις χωρίς λόγο.
  7. Έχεις προβλήματα ύπνου: Κοιμάσαι πολύ ή καθόλου. Ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, βλέπεις εφιάλτες.

Μερικά από αυτά είναι τα πιο βασικά και πρώιμα συμπτώματα που θα εμφανίσουν άτομα που πάσχουν από ψύχωση. Διαβάστε ένα ένα τα σημάδια και βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί αν έχετε βιώσει ποτέ κάτι απ’ όλα αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ύπαρξη ενός σηματοδοτεί την εμφάνιση ψύχωσης.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *