“Cancel Cancer”

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε από την Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της ενημέρωσης, της  πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Με άλλα λόγια η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο σκοπεύει να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Με τη λέξη «καρκίνος» εννοούμε ένα σύμπλεγμα νόσων που αφορούν  τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.

Ωστόσο, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν καλυτερέψει αισθητά την ποιότητα καθώς και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας, έχοντας ακόμη καλύτερα απότελέσματα στο μέλλον.

Όταν μιλάμε για καρκίνο, δεν κάνουμε λόγο ΜΟΝΟ για ένα ιατρικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα και κοινωνικό, συνεπώς η ενεργή συμμετοχή των πολιτών μπορεί να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα στον αντικαρκινικό αγώνα. Ο καρκίνος πρόκειται για ατομική, κοινωνική και κρατική υπόθεση.

Πρόληψη

«Θυμήσου, 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί»

Θυμήσου ότι με τον υγιεινό τρόπο ζωής, το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Αυτά είναι τα μηνύματα της καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, που ξεκίνησε η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Εσύ το ήξερες;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως και το 2018, οι θάνατοι άγγιξαν τα 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

 

Πηγή: SanSimera.gr
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *