Έχετε ακούσει ποτέ ότι για να επιτευχθεί ένας στόχος θα πρέπει τα δικά μας στάνταρ να μην είναι αρκετά υψηλά; Ότι για την επιτυχία στη ζωή μας θα πρέπει οι προσδοκίες μας να παραμείνουν χαμηλές; Αυτό το εξηγεί το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, που δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αναφορά του στον κλάδο της Ψυχολογίας.

Το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα ή αλλιώς «φαινόμενο Rosenthal», πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο στο οποίο, η ύπαρξη υψηλών προσδοκιών οδηγούν στην ύψιστη απόδοση μιας κατάστασης. Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τον ελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα και εναλλακτικά από τον ψυχολόγο Robert Rosenthal. Ο συγκεκριμένος ψυχολόγος υποστήριξε πως οι υψηλές προσδοκίες ενός ατόμου οδηγούν σε καλύτερες επιδόσεις και οι χαμηλές προσδοκίες οδηγούν σε χειρότερες. Και τα δύο αποτελέσματα ωστόσο, συνδέονται με αυτό που αποκαλεί η ψυχολογία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

Η σημασία του φαινομένου αυτού είναι ιδιαίτερη στην καθημερινότητα μας. Την αυτοεκπληρούμενη προφητεία την συναντούμε στο σχολείο, βάσει των προσδοκιών που έχουν οι δάσκαλοι για τους μαθητές καθώς και στον εργασιακό χώρο, αφού οι εργοδότες έχουν απαιτήσεις και συνήθως υψηλές προσδοκίες από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί η συμπεριφορά των δεύτερων κυρίως αρνητικά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα μικρό ποσοστό, το οποίο ωθείται προς μια καλύτερη απόδοση.

Μέσω της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, είναι επίσης πιθανό χάρη στις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους, να βρεθούνε στην διαδικασία αναγνώρισης και διόρθωσης λαθών καθώς και να σταθεροποιήσει θεμέλια για μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους στο μέλλον.

Η προσδοκία έχει μεγάλη επίδραση στην συμπεριφορά ενός ατόμου. Έχει παρατηρηθεί πως ακόμη και άτομα με ελλιπής πίστη στον εαυτό τους και σχετικά χαμηλές αποδόσεις έχουν καταφέρει να βελτιωθούν με την πίστη στη “δύναμη των προσδοκιών”. Φυσικά η κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και απαιτείται διαφορετική διαχείριση, όμως τα εσωτερικά πιστεύω σου είναι αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοσή σου και κατ’ επέκτασιν στις πράξεις σου.

William Shakespeare: “Expectation is the root of all heartache”

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *