Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία ;

Ονομάζεται ο ένας από τους λόγους που προκαλείται η παχυσαρκία και είναι όταν το άτομο εθίζεται στο να τρώει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό φαγητού μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Από την άλλη μπορεί να χαρακτηριστεί και η υπερβολική ποσότητα σε πολλά γεύματα μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα.

Αξιοσημείωτο , μάλιστα , είναι ότι το άτομο τρώει υπερβολικά χωρίς όμως να νιώθει αίσθημα πείνας αλλά επειδή καθίσταται ανήμπορο να σταματήσει την κατανάλωση του φαγητού , ενώ ταυτόχρονα τρώει με γρήγορο ρυθμό και χωρίς να το απασχολεί η γεύση του .

Συχνά , ο εθισμός αυτός παρατηρείται κατά την διάρκεια της εφηβείας ή στα μετέπειτα ενήλικα χρόνια του αι συνδέεται στενά με το άγχος και την κατάθλιψη.

Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω :

  • Αισθάνεται κανείς περίεργα ίσως εκδηλώνει άγχος όταν δεν υπάρχει γύρω του φαγητό.
  • Παρατηρείται , όταν το άτομο βρίσκεται μόνο του στον οικείο χώρο του , ενώ σε κοινωνικές συναντήσεις αποφεύγει να τρώει .
  • Ο εθισμός στο φαγητό συνοδεύεται και με την ανοχή , δηλαδή όταν οι μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης φαγητού δεν είναι πλέον αρκετές για να ικανοποιήσουν το άτομο και αυξάνονται ακόμα περισσότερο.
  • Αξίζουν να σημειωθούν οι τροφές που προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις την υπερφαγία και είναι οι τηγανιτές πατάτες , το γρήγορο φαγητό κυρίως απ’ έξω (fast food) ,τα πατατάκια , σοκολάτες , γλυκά και τα αναψυκτικά. Αυτά προκαλούν γευστική ικανοποίηση στο άτομο και τα υγιεινά γεύματα χωρίς κανένα ενδιαφέρον.

Από τι προκαλείται ; 

Η συναισθηματική υπερφαγία συνήθως προκαλείται από συναισθηματικούς παράγοντες και οφείλεται στο γεγονός , ότι το άτομο ψάχνει να βρει μία διέξοδο από την άσχημη ψυχολογική κατάσταση , όπου βρίσκεται και την βρίσκει στο φαγητό.

Σύνηθες είναι κάτι τέτοιο να προκαλείται από υπερβολικό άγχος , στρες, από το αίσθημα μοναξιάς , φόβου , όταν το άτομο βαριέται να κάνει το οτιδήποτε.

Επιπλέον , όταν το άτομο δεν έχει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση η υπερφαγία λειτουργεί και ως μία τιμωρία που επιβάλλει κανείς στον ίδιο του τον εαυτό , καθώς δεν πιστεύουν ότι η τωρινή κατάσταση που βιώνουν μπορεί να βελτιωθεί και ως λύση και διέξοδο βρίσκουν το φαγητό , όπου τους επιφέρει στιγμιαία απόλαυση,

Το σημαντικότερο είναι , ότι το άτομο καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και επιβαρύνει το ίδιο και την υγεία του αλλά δεν μπορεί να το σταματήσει , καταλήγοντας να δίνει υποσχέσεις στα οικεία του πρόσωπα , που δεν πρόκειται να τηρήσει , όπως ξεκινάω δίαιτα ή αρχίζω γυμναστική και διατροφή.

Η ζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη , ώστε να νιώσει κανείς ικανός και να πιστέψει στον εαυτό του , ότι μπορεί να τα καταφέρει να ξεπεράσει την υπερφαγία. Αυτό είναι και η αρχή όλων.

 

 

Share:

author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *